Britové uvalili sankce na oligarchu Abramoviče. Jeho Chelsea tak nesmí ani prodávat hráče

Oligarcha Roman Abramovič se sankcím nevyhnul. Spojené království ho přidalo na sankční seznam.

Oligarcha Roman Abramovič se sankcím nevyhnul. Spojené království ho přidalo na sankční seznam. Zdroj: twitter, profimedia

Roman Abramovič
Roman Abramovič je mimo jiné majitelem FC Chelsea
3
Fotogalerie

Fotbalová Chelsea nesmí prodávat ani kupovat hráče poté, co britská vláda kvůli ruské invazi na Ukrajinu zmrazila majetek ruského vlastníka klubu Romana Abramoviče. Úřadující vítěz Ligy mistrů, v jehož managementu pracuje i bývalý český reprezentační brankář Petr Čech, nemůže ani obnovovat smlouvy a má pozastavený prodej vstupenek.

Britská vláda uvalila sankce na dalších sedm ruských oligarchů, mezi kterými byl i Abramovič. Zmrazila jim majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (asi 450 miliard korun). Z toho devět miliard liber patří právě vlastníkovi Chelsea.

Zabavení pro klub znamená řadu komplikací a ohrožuje i jeho budoucnost. Chelsea v minulém roce zaznamenala ztrátu 145,6 milionu liber a uvedla, že je závislá na finanční podpoře společnosti Fordstam Limited, jejímž prostřednictvím ji Abramovič kontroloval.

Z nařízení britské vlády nyní klub nemůže prodávat ani kupovat hráče a nesmí ani obnovovat stávající kontrakty. Byl mu také zakázán prodej suvenýrů a fanshop na stadionu Stamford Bridge byl uzavřen.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Chelsea nesmí ani prodávat nové vstupenky. Na zbývající domácí zápasy aktuálně třetího celku anglické ligy tak do květnového konce soutěže mohou přijít pouze držitelé permanentek.

Klub rovněž musí výrazně omezit další náklady. Na cestování týmu k utkáním venku může vynaložit pouze 20 tisíc liber a náklady na pořádání domácích zápasů jsou omezené částkou 500 tisíc liber.

Hráčů a dalších zaměstnanců klubu by se opatření zatím dotknout neměla. Chelsea jim i nadále může vyplácet mzdy, které podle agentury Reuters měsíčně činí celkem 28 milionů liber.

Londýnský klub také nadále může hrát zápasy, které mohou být vysílány v televizi. Nejbližším utkáním Chelsea je dnešní zápas 30. kola Premier League na hřišti posledního Norwiche. Tým také příští týden čeká v Lille odveta osmifinále Ligy mistrů.

Abramovič koupil Chelsea v roce 2003 údajně za 140 milionů liber. Klub pod jeho vedením prožil nejúspěšnější období v historii, když získal pět titulů, dvakrát vyhrál Ligu mistrů a pětkrát ovládl Anglický pohár. Ke čtyřem ligovým titulům a jednomu triumfu v LM pomohl Chelsea brankář Čech, který nyní dělá v klubu poradce.

Krátce po ruském útoku na Ukrajinu začal Abramovič v předtuše možných dopadů na jeho majetek jednat o prodeji klubu. Z toho však nyní sešlo, přestože britská vláda uvedla, že by mohla zákaz prodeje odblokovat.

"Nejsme proti tomu, ale teď jsme především řešili, jak sankcemi potrestat lidi blízké (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi a ne fanoušky," prohlásil britský premiér Boris Johnson.