Britská vláda se aktivně vyhýbala vyšetřování ruského vlivu na brexit, ukázal přezkum

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Koronaviroví hackeři

USA obvinily dva čínské hackery, že se ve jménu Pekingu pokusili firmám z 11 západních zemí ukrást terabyty dat včetně údajů o výzkumu koronaviru. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že oba muži bylo oficiálně pracovníci čínského ministerstva státní bezpečnosti. Útok postihl i některé dodavatele americké armády a výrobce zbraňových systémů. USA už před několika dny obvinily z hackerského útoku skupinu lidí napojenou na Rusko. I v tomto případě měly být cílem útoku organizace zapojené do výzkumu vakcíny proti koronaviru.

Britské zavírání očí

Britská vláda selhala při vyšetřování možného ruského vlivu na referendum o brexitu, otázce se přitom přímo „aktivně vyhýbala“. Vyplývá to ze závěrů parlamentního šetření. Členové parlamentního výboru pro výzvědnou činnost a bezpečnost obvinili ministry, že se záměrně tématu vyhýbali, protože nechtěli znát výsledky případného vyšetřování. Vláda závěry komise popřela a odmítla výzvu, aby zahájila plnohodnotné vyšetřování ruského vlivu na referendum.

Úplatkářská aféra v Eni

Italští vyšetřovatelé žádají osmiletý trest pro šéfa ropné společnosti Eni Claudia Descalziho v miliardovém korupčním skandálu týkajícím se nigerijských ropných nalezišť.  Descalzi je spolu s dalšími obviněn z převádění peněz na nigerijský bankovní účet s vědomím, že budou použity k uplácení. Mezi dalšími obviněnými jsou bývalý šéf Eni Paolo Scaroni a bývalá hlava průzkumu nalezišť u společnosti Royal Dutch Shell, Malcolm Brinded. Obvinění všichni odmítají.

Zpožděná pomoc

Schvalování další vládní pomoci v USA se může zdržet. Předseda republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell uvedl, že zatímco strana se kloní k finanční podpoře pro jednotlivce, prodloužení dodateční podpory v nezaměstnanosti a poskytnutí více prostředků na testování lidí na koronavirus, objevují se pochyby o plánu prezidenta Donalda Trumpa na snížení daně z příjmu.