AAA Auto je přehlíženou hvězdou burzy

AAA Auto

AAA Auto Zdroj: profimedia.cz

Na pražské burze opět září hvězda již téměř zatraceného titulu AAA Auto. Ve stínu loňského premianta burzy – akcií rakouské Erste Group, které za posledních šest měsíců posílily o 78 procent a za uplynulý rok dokonce o 115 procent, se tak potichu šplhaly nahoru akcie předního tuzemského prodejce ojetin.

Akcie AAA Auto za uplynulý půlrok posílily o téměř 40 procent až na 25,50 koruny. Index pražské burzy za stejné období přidal pouze 17 procent. Akcie sítě autobazarů se „probudily“ na konci srpna, kdy její zakladatel Anthony Denny oznámil, že chce prodat svůj podíl ve firmě, který v současnosti dosahuje přibližně 77 procent. Do té doby se akcie dlouhou dobu obchodovaly v úzkém pásmu 18 až 19 korun za kus.

Největší nárůst ceny přišel začátkem října, kdy vyskočila přibližně z 20 na 25 korun. „Nejsilnější nárůst byl v reakci na oznámenou expanzi společnosti na nových i na stávajících trzích. Management také zveřejnil několik čísel ohledně očekávaného růstu prodaných vozů a také růstu tržeb a zisku,“ vysvětluje důvody růstu Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus. „Nutno říci, že je tento plán velmi ambiciózní a jeho naplnění nebude vůbec jednoduché, nicméně investoři se tím prozatím vůbec neznepokojují,“ dodává Šimara.

Vývoj akcií AAA AutoVývoj akcií AAA Auto | E15

Dalším impulzem k růstu akcií byly pozitivní hospodářské výsledky za druhý a třetí kvartál loňského roku. Analytici očekávají optimistické výsledky za poslední čtvrtletí roku 2012, kdy firmě meziročně rostly prodeje o 12,9 procenta. „Akcie AAA Auto jsou poměrně konzervativně oceněné, aktuálně se obchodují na troj- až čtyřnásobku ročního zisku,“ myslí si analytik České spořitelny Václav Kmínek.

AAA Auto v minulém roce prodala více než 51,3 tisíce ojetých automobilů, což představuje meziroční růst o 14,6 procenta. Hlavním motorem růstu byl slovenský trh s meziročním růstem a prodeje v nově otevřené ruské pobočce.

Na konci loňského roku Denny oznámil, že kvůli současné situaci na trzích pozastavuje prodej svého podílu. Do hledáčku investorů se tak pomalu vrací akciový titul, který na burzu vstupoval na podzim roku 2007 za 55 korun za akcii a v době vrcholící finanční krize se obchodoval pod pět korun za akcii.