Akcie ČEZ dál prudce posilují. Kurz může překonat hranici tisíce korun

Kurz akcií ČEZ výrazně roste

Kurz akcií ČEZ výrazně roste Zdroj: Profimedia.cz

Hodnota cenných papírů polostátní energetické skupiny ČEZ strmě narůstá sedmý den po sobě v důsledku zdražování elektřiny. Ve středu dopoledne se kurz vyšplhal nejvýše od léta 2011, když růst přesáhl čtyři procenta. Navíc mají akcie prostor pro další růst, shodují se analytici.

Největším optimistou mezi analytiky je nyní expert J&T banky Milan Lávička. Cílovou cenu, na kterou se akcie společnosti mohou vyšplhat v průběhu příštích dvanácti měsíců, stanovil ve svém úterním investičním doporučení na 1049 korun za akcii a klientům radí dále nakupovat.

Akcie se ve středu dopoledne obchodovaly na pražské burze okolo 830 korun, případné dosažení cílové ceny by tak znamenalo vzestup přibližně o čtvrtinu.

„Akcie ČEZ dlouho zaostávaly za vývojem energetického sektoru a od roku 2018 do roku 2020 byly spíše v klesajícím trendu. S růstem cen elektřiny od konce minulého roku se nicméně sentiment otočil a akcie odstartovala prudký růst,“ uvádí Lávička.

„Od začátku roku se včetně dividendy zhodnotily o sedmdesát procent. Nicméně při pohledu na vývoj ceny elektřiny a promítnutí těchto cen do projekcí budoucího hospodaření společnosti stále zůstává výrazný potenciál pro další růst,“ dodává. 

Prudký růst cen elektřiny se podle Lávičky promítl ve zvýšení očekávaného hrubého provozního zisku o osmnáct, respektive patnáct procent v letech 2022 a 2023. Pro dlouhodobé investory pak podle J&T banky zůstává lákadlem atraktivní dividendový výnos, který by se měl v nejbližších letech pohybovat mezi pěti a sedmi procenty.

Analytici Fio banky, kteří ve středu zvýšili cílovou cenu akcií ČEZ ze 736 na 870 korun, očekávají, že energetická skupina ze zisku za rok 2021 vyplatí akcionářům dividendu přinejmenším 41 korun na akcii. V jednom ze scénářů počítají dokonce se 45 korunami. Při aktuálním kurzu to v obou variantách představuje více než pětiprocentní výnos.

„Čistě technicky podle očekávaného očištěného čistého zisku za rok 2021 a za předpokladu, že ČEZ se s akcionáři podělí o příjem z prodeje bulharských aktiv obdobně jako u rumunské divestice, dividenda vychází 41 korun,“ napsal analytik Fio banky Jan Raška.

Svou prognózu pro akcie společnosti ČEZ tento týden posunula také Erste, a to z dřívějších 634 na 880 korun.