Akcie Philip Morris na pražské burze propadly, Avast bodoval. Wall Street zakončil týden v zisku

Burzovní palác, sídlo BCPP

Burzovní palác, sídlo BCPP Zdroj: ČTK

Ceny ropy Brent i WTI v závěru týdne přidávají
Ceny ropy Brent i WTI v závěru týdne přidávají
Ceny ropy Brent i WTI v závěru týdne přidávají
4
Fotogalerie

Pražská burza zakončila páteční seanci v zisku. Index PX stoupl vzrostl o 0,99 procenta na 867,44 bodu. K růstu mu pomohly například akcie bank Erste a Moneta. Naopak třeba akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR se propadly o více než desetinu. Akcie v USA dnes posílily, za celý týden však klesly. Ropa je na dubnovém maximu.

Posílení v pátek zaznamenala většina hlavních emisí pražské burzy. Byly mezi nimi i cenné papíry bankovní skupiny Erste a Moneta Money Bank, které zároveň zaznamenaly jedny z nejvyšších objemů obchodů. Akcie Erste si připsaly 1,59 procenta na 499,80 koruny a akcie Monety 1,13 procenta na 49,35 koruny.

Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry softwarové společnosti Avast, které zdražily o rovná čtyři procenta na 146,85 koruny. Naproti tomu největší propad postihl akcie Philip Morris ČR, které zlevnily o 10,22 procenta na 13 180 korun.

V pátek rostla i americká burza. Za celý týden ale klesla. Páteční rostoucí optimismus investorů ohledně obnovování hospodářského života USA totiž převážil nad nepříznivými údaji o dubnovém vývoji americké ekonomiky a obavami ze zhoršení obchodních vztahů mezi Washingtonem a Pekingem.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v závěru týdne připsal 0,25 procenta a uzavřel na
23 685,42 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,39 procenta na 2863,70 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,79 procenta na 9014,56 bodu.

Za celý týden však Dow Jonesův index klesl o 2,7 procenta a S&P 500 o 2,3 procenta. Nasdaq se snížil o 1,2 procenta.

Páteční údaje ukázaly, že průmyslová výroba ve Spojených státech v dubnu kvůli šíření koronaviru klesla o rekordních 11,2 procenta. Maloobchodní tržby se propadly dokonce o 16,4 procenta, což je rovněž nový rekord. Investoři nicméně doufají, že ekonomická situace se bude zlepšovat díky uvolňování opatření proti šíření koronaviru.

Ceny ropy jsou zpět na maximech z počátku dubna 

Severomořská ropa Brent si kolem 18:00 SELČ připisuje téměř dvě procenta na 31,73 dolaru za barel. O více než pět procent roste cena americké lehké ropy WTI, jejíž červnový kontrakt se ve stejnou dobu obchodoval za 28,88 dolaru za barel. Děje se tak díky náznakům oživení poptávky.