Krypto-graf týdne: Platby bitcoinem jsou stále pomalejší a dražší, těžaře drtí dopady půlení

Bitcoinový důl v Číně

Bitcoinový důl v Číně Zdroj: profimedia, e15

Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
9
Fotogalerie

Výpočetní výkon, který pohání bitcoinovou síť, se krátce po očekávaném půlení (halvingu) propadl až o polovinu. To s sebou nese řadu vedlejších efektů.

Byť se během pátku křivka celkové síly hardwaru zapojeného na dolování bitcoinu začala zvedat, stále je zhruba o čtvrtinu nižší než před týdnem. Řadě těžařů se po halvingu, který na polovinu snížil jejich odměnu, při současných cenách kryptoměny nevyplatí ve své aktivitě setrvávat.

Dopady vypínání jejich strojů se už ale začaly projevovat. Na sociálních sítích si držitelé bitcoinu stěžují, že na vícenásobné potvrzení platby museli čekat do druhého dne i přes to, že na transakčním poplatku zaplatili přes sto korun. Pro srovnání, před půlením nebyl problém dočkat se potvrzení bitcoinové platby během desítek minut i s poplatkem, který řádově nepřevyšoval desetihaléře. Jak se vyvíjí celkový výpočetní výkon těžařů bitcoinu. Vrchol je na grafu zanesen z 11. května, tedy ze stejného dne, kdy nastal halving.Jak se vyvíjí celkový výpočetní výkon těžařů bitcoinu. Vrchol je na grafu zanesen z 11. května, tedy ze stejného dne, kdy nastal halving.|CoinWarz

Těžaři virtuální měny ale zůstávají v klidu. Ulevit by se brzy mělo jak jim, tak všem, kteří bitcoin využívají k placení. V úterý dojde k pravidelnému automatickému vybalancování bitcoinové sítě, během něhož se sníží nároky na výpočetní sílu těžebních strojů.

Do hry se tak opět vrátí někteří mineři a pomohou narovnat nynější odchylku od fungování bitcoinové sítě.

Podle Jana Čapka, provozovatele kolektivní těžby virtuálních mincí Slush Pool se ale nynější situace dala očekávat, jak uvedl pro server Decrypt.

„Pokud se bitcoin bude dál pohybovat v cenovém rozpětí 9 až 10 tisíc dolarů, výpočetní výkon sítě by se mohl do června zotavit,“ dodává kazachstánský těžař „digitálního zlata“ Denis Rusinovič.

Varuje ale, že pokud by kurz kryptoměny spadnul k sedmi tisícům dolarů, jeho byznys by čekal mnohem drastičtější otřes.

Celé odvětví dolování digitálních mincí bez ohledu na krátkodobý vývoj nyní čeká období, kdy si velcí hráči pořizují výkonnější hardware, respektive hledají zdroje ještě levnější elektřiny.

Podívejte se, jak vypadají stroje na těžbu virtuálních mincí: