Akcie Royal Mail první den na londýnské burze prudce rostly

Royal Mail

Royal Mail Zdroj: CTK/AP

Velký zájem vzbudilo páteční zahájení podmíněného obchodování s akciemi britské pošty Royal Mail, kterou vláda touto cestou privatizuje. Vládou stanovená cena 3,3 libry za akcii během dne získala 38 procent, když konečná cena činila přes 4,5 libry. Hodnota firmy tak byla vyčíslena na 4,5 miliardy liber.

Privatizace 500 let fungujícího podniku, která je největším předáním britského státního majetku do soukromých rukou za posledních dvacet let, láká již delší dobu pozornost investorů. Poptávka tak výrazně převyšovala nabídku akcií. Jen v prvních třiceti vteřinách bylo zobchodováno 10 milionů akcií.

Ministr obchodu Vince Cable odrážel kritiku, že vláda akcie podhodnotila a připravila státní kasu o stovky milionů liber. Podle něj bude důležitá hodnota akcie za půl roku a ne v první den obchodování. Zastánci vládního postupu tvrdí, že kdyby byla cena stanovena o libru výše, zájem by zdaleka takový nebyl.

Podle analytiků City byli tahouny zájmu hlavně institucionální investoři. Řádné obchodování má být v Londýně zahájeno v úterý.

Akcie Royal MailAkcie Royal Mail | E15