Akcie společnosti Coloseum na Startu netáhnou. Důvodem jsou prázdniny i hospodaření

Akcie společnosti Coloseum na Startu netáhnou. Důvodem jsou prázdniny i hospodaření

Akcie společnosti Coloseum na Startu netáhnou. Důvodem jsou prázdniny i hospodaření Zdroj: profimedia.cz

Coloseum v Česku provozuje i kavárny řetězce Caffè Pascucci
2
Fotogalerie

Primární veřejná nabídka akcií gastronomické skupiny Coloseum Holding, která provozuje mimo jiné stejnojmenný řetězec italských restaurací, se zatím na trhu Start pražské burzy nevyvíjí podle představ emitenta. Zájem je poměrně vlažný a společnost tak již v závěru minulého týdne ve snaze nabrat více kapitálu prodloužila dobu úpisu.

Investoři zatím k začátku tohoto týdne podle knihy objednávek, která je online přístupná, podali pokyny na nákup celkem 149,5 tisíce akcií. Drtivou většinu z toho při nižší hranici cenového rozpětí. To je nastavené na 246 až 304 korun za jednu akcii.

Současný stav znamená, že by firma prodala na Startu akcie v hodnotě 36,7 milionu korun. Z toho však část ukrojí náklady související s přijetím akcií na trh Start a veřejnou nabídkou – mají se pohybovat kolem čtyř až pěti milionů korun.

Start je na pražské burze určen pro získávání kapitálu menšími a středně velkými podniky. V předchozích týdnech na něm úspěšně prodali své akcie výrobce klik a kování M&T a také slovenská metalurgická firma Gevorkyan. V současnosti plánuje IPO i e-shop s vlasovou kosmetikou Bezvavlasy. 

V IPO, což je anglická zkratka pro primární nabídku, je přitom na prodej až 425 tisíc akcií firmy Coloseum. A cílem bylo podle prospektu získat od investorů 100 až 125 milionů korun. Finance mají být z větší části využity na snížení zadlužení, které narostlo kvůli pandemii covidu, zbytek pak na další rozvoj podnikatelských aktiv.

Již minulý týden se počet objednávek zadaných prostřednictvím makléřských firem prakticky nezměnil. Důvodem nejspíš bylo špatné načasování IPO a také skutečnost, že úpis začal již 22. června. Firma proto na konci minulého týdne oznámila, že se veřejná nabídka prodlužuje o týden, tedy do úterý 19. července. Změnu společnost Coloseum Holding uvedla i v dodatku prospektu, který schválil regulátor trhu, tedy Česká národní banka.

Investice v časech krve a slz:

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

„Vstup na burzu pro nás znamenal poměrně časově náročný proces s řadou proměnných, které jsme nedokázali ovlivnit. Obdobně je tomu i se samotným upisovacím období, které připadlo na termín, do nějž vstoupil týden hned se dvěma státními svátky,“ uvedl majitel skupiny Coloseum Jan Mužátko. Ten by měl i po případném konci úpisu držet ve firmě většinový podíl. Vedle něj už v současnosti drží minoritní podíl ve firmě finanční společnost Wood & Company. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!