Akcionáři českého Philip Morris získají dividendu 920 korun

cigarety

cigarety Zdroj: pmi.com

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 920 korun. To je o 40 korun více než za předchozí rok. Rozhodla o tom řádná valná hromada, na níž byl zároveň představen nový generální ředitel Árpád Könye. V čele firmy i představenstva nahradil Andráse Tövisiho, který byl pověřen jinými úkoly v rámci skupiny.

„Schválená dividenda představuje rozdělení téměř celého zisku za rok 2015, a zajišťuje tak našim akcionářům hrubý výnos ve výši 7,7 procenta na akcii dle ceny akcií z 30. prosince 2015,“ konstatoval nový šéf firmy.

Könye (54) ve skupině působí 25 let, vedl mimo jiné pobočky v Maďarsku nebo Portugalsku. Tövisi (49) byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Philip Morris ČR od roku 2011. Könye zastává funkci ředitele od letošního března a dnes Tövisiho vystřídal také v představenstvu, které ho zároveň zvolilo svým předsedou.

Tabákové firmě loni meziročně vzrostl čistý zisk o 14 procent na 2,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH klesly o 22,7 procenta na 10,9 miliardy korun, kvůli změně provozního modelu jsou ale údaje o tržbách meziročně neporovnatelné.

„Domnívám se, že jsme se soustředili po celou dobu tohoto roku na ty správné věci, na snahu zlepšit naše obchodní výsledky a zejména jsme usilovali o optimalizaci portfolia,“ komentoval dnes loňské výsledky Tövisi. Firma podle něj po celý rok také usilovala o inovaci produktů a modernizaci svých provozů.

Akcie Philip Morris ČR na pražské burzeAkcie Philip Morris ČR na pražské burzeAkcie Philip Morris ČR na pražské burze | bruner@mf.cz

Výši čistého zisku podle vedení společnosti ovlivnily hlavně příznivý vývoj cen a vyšší objemy odbytu v ČR i na Slovensku. Objem domácího odbytu vzrostl o 2,1 procenta na 8,8 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 4,2 procenta na čtyři miliardy cigaret. Bez značky RGD, vykazované od 1. dubna 2014, se odbyt v ČR zvýšil o 0,5 procenta a na Slovensku o 3,4 procenta.

Tržní podíl včetně RGD v ČR poklesl o 1,5 procentního bodu, na Slovensku o 1,9 procentního bodu stoupl. Celkový trh cigaret v ČR vzrostl o 1,7 procenta a na Slovensku o 0,9 procenta. „Budoucí trendy závisí zejména na vývoji prostředí, ve kterém působíme, zvláště pak na předvídatelnosti a udržitelnosti fiskálního a regulačního prostředí,“ uvedl Könye.

Společnost od loňského 1. ledna přešla pro zvýšení konkurenceschopnosti a výkonnosti kutnohorského závodu na nový provozní model, kdy už nevlastní materiál pro výrobu, ale poskytuje mateřské společnosti Philip Morris International výrobní služby.

Výsledkem této změny je, že Philip Morris ČR je odměňován formou poplatku za výrobní službu a zároveň nevykazuje exportní prodeje. Tržby za výrobní služby jsou vzhledem k nižším nákladům v principu nižší než tržby z exportních prodejů, které byly vykazované v minulém roce před změnou provozního modelu. Proto jsou údaje o tržbách meziročně neporovnatelné. Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí v celé ČR.