Akciové trhy se vzpamatovávají z pádu, rostly burzy v Evropě i Asii

Akciové trhy v Asii i v Evropě se dnes začaly zotavovat ze čtvrtečního propadu. Panevropský index STOXX 600 si kolem 11:00 středoevropského času připisoval zhruba půl procenta na téměř 362 bodů. Ve čtvrtek sestoupil až na nejnižší úroveň od konce roku 2016 a obchodování uzavřel s dvouprocentní ztrátou. K růstu se vrátily také burzy v Číně nebo Japonsku.

Akciový index MSCI pro Asii a Tichomoří bez zahrnutí Japonska vzrostl o 2,15 procenta, což představuje nejprudší nárůst za více než dva roky. Ve čtvrtek se propadl o 3,6 procenta a dostal se na nejnižší úroveň za rok a půl, uvedla agentura Reuters.

Německý index DAX před polednem přidával asi 0,4 procenta na 11.583 bodů, index londýnské burzy FTSE 100 měl k dobru 0,7 procenta na 7056 bodů a pařížský CAC 40 vykazoval růst o 0,4 procenta na 5128 bodů.

Výprodej na globálních akciových trzích odstartovaly americké akcie, jejichž hlavní indexy se ve středu propadly o více než tři procenta a ve čtvrtek o další více než dvě procenta. Akciové trhy jsou pod tlakem kvůli obavám z negativních dopadů obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou a rovněž kvůli rostoucím výnosům dluhopisů.

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 uzavřel dnešní obchodování růstem o 0,46 procenta na 22.694,66 bodu. Za celý týden nicméně ztratil 4,6 procenta, což představuje nejvýraznější týdenní pokles od března. Index šanghajské burzy Shanghai Composite si dnes připsal 0,91 procenta na 2606,91 bodu po čtvrtečním sestupu na téměř čtyřleté minimum.

"Vypadá to, že asijské akcie se stabilizovaly. Ve finále však bude klíčové to, na jaké úrovni se ustálí výnosy amerických dluhopisů," uvedl jeden z analytiků banky MUFG.