Akciové trhy v USA uzavřely smíšeně, S&P 500 a Nasdaq na rekordu

Americký akciový trh

Americký akciový trh Zdroj: Reuters

Americký akciový trh
Americký akciový trh
3
Fotogalerie

Akcie ve Spojených státech uzavřely dnešní obchodování smíšeně. Indexy S&P 500 a Nasdaq skončily na nových rekordech. Směrem dolů akciové indexy táhl pokles titulů společnosti Apple. Dow Jonesův ukazatel oslabil.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,21 procenta a uzavřel na 28.248,44 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,36 na 3443,62 bodu a index Nasdaq, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,76 procenta na 11.466,47 bodu.

Zisky z pozitivního vývoje ohledně americko-čínské obchodní dohody a pokroku medicíny proti pandemii nemoci covid-19 utlumil pokles akcií společnosti Apple. Podnik na 31. srpnu ohlásil rozdělení svých akcií v poměru jedna ku čtyřem.

Snížení ceny jedné akcie Applu sníží i jeho váhu v indexu Dow Jones, která se vypočítává podle ceny akcií všech 30 společností, které index zahrnuje.

Čína a Spojené státy se shodly, že se budou snažit uvést do praxe první fázi vzájemné obchodní dohody. S odvoláním na společné prohlášení vyjednavačů obou zemí o tom informovala agentura Reuters.

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca začala testovat svou vakcínu proti covidu-19.

Na devizovém trhu dnes posílilo euro díky příznivým údajům o vývoji podnikatelské nálady v Německu. Kolem 22:25 SELČ si jednotná evropská měna vůči americkému dolaru připisovala 0,4 procenta na 1,1834 USD. Investoři nyní čekají na čtvrteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Jeromeho Powella.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,3 procenta. Pohyboval se tak těsně nad 93 body.

Institut Ifo dnes oznámil, že podnikatelská nálada v Německu se v srpnu již čtvrtý měsíc za sebou zlepšila. Její index vzrostl na 92,6 bodu z červencových 90,4 bodu. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jeho srpnovou hodnotu odhadovali na 92,2 bodu.