Al-Arabíja: Saúdové chtějí spolupracovat při podpoře cen ropy

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: CTK

Saúdská Arábie má zájem spolupracovat s dalšími producenty ropy na podpoře cen suroviny. S odkazem na nejmenované zdroje to dnes uvedla televizní stanice Al-Arabíja. Z království ale prý nevzešel návrh snížit produkci tak, jak o tom informovalo Rusko. Ceny ropy za poslední rok a půl klesly asi o 70 procent v důsledku přetrvávajícího převisu nabídky nad poptávkou.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak tento týden řekl, že Saúdská Arábie navrhla, aby těžařské země snížily produkci ropy až o pět procent, a podpořily tak ceny suroviny na světových trzích. Jeho slova způsobila na trhu skokové zdražení suroviny.

V sobotu vyjádřil ochotu spolupracovat na koordinované podpoře trhu rovněž Irák. Tamní ministr ropného průmyslu Ádil Abdal Mahdí řekl, že jeho země je připravena akceptovat rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a nečlenských zemí kartelu o snížení těžby suroviny. Irák přitom teprve minulý týden oznámil, že jeho těžba je na rekordu a že hodlá ve zvyšování produkce ropy pokračovat.

Vývoj ceny ropy Brent:Zdroj: euroinvestor.com

Cena ropy v polovině ledna klesla pod 30 dolarů za barel, zatímco ještě před rokem a půl stála ropa více než 100 dolarů. Nejvíce ropy těží Saúdská Arábie a Rusko. Saúdská Arábie, největší producent v rámci OPEC, dosud odmítala výzvy některých členů organizace, aby kartel snížil těžbu, a napomohl tak k zotavení cen. Místo toho chce těžbu zachovat na současné úrovni, aby OPEC nepřišel o tržní podíl.

Podle iráckého ministra by ke zvýšení cen ropy bylo zapotřebí, aby se OPEC a nečlenské země kartelu dohodly na omezení těžby o zhruba 1,5 milionu barelů denně. Dodal, že Irák podpoří mimořádné zasedání kartelu, pokud se podaří dohodnout snížení těžby v koordinaci s dalšími producenty mimo kartel.