Americké akcie jsou na čtyřletém maximu, hlavně díky Applu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americké akciové trhy zahájily týden růstem a jejich širší indexy se dostaly na nová maxima za téměř čtyři roky. Zájem se zaměřoval na akcie technologického gigantu Apple, jejichž kurz díky zprávě firmy o zahájení výplaty dividend a zpětného odkupu akcií výrazně posílil, což vytáhlo vzhůru zbytek trhu.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,05 procenta na 13.239,13 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,4 procenta na 1409,75 bodu a index trhu Nasdaq se zvýšil o 0,75 procenta na 3078,32 bodu. Oba tyto indexy se během dne vyhouply na nová maxima od května 2008 a S&P 500 je nyní necelých deset procent od absolutního rekordu 1565,15 bodu z 9. října 2007.

Trh zpočátku stagnoval a investoři se už chystali, že po silném růstu minulých dní nastane korekční pokles. K nové nákupní aktivitě je ale přiměl silný růst akcií firmy Apple. „Investoři nejsou už moc ochotní přicházet s novými penězi, Apple jim ale dodal sebedůvěru k dalšímu investování,“ řekl agentuře Reuters Rick Meckler, prezident investiční firmy Liberty View Capital Management.

Akcie Applu, které se na celkové hodnotě trhu Nasdaq podílejí téměř 20 procenty, přidaly 2,3 procenta na zhruba 599 dolarů. Apple vzhledem ke své velké váze často určuje směr trhu.

Kurz nejhodnotnější veřejně obchodované firmy minulý týden dočasně překročil hranici 600 dolarů a za poslední dva měsíce získal 37 procent v naději na to, že Apple se podělí o svou obří zásobu hotovosti s akcionáři. Dnes firma sdělila, že bude čtvrtletně vyplácet dividendu 2,65 dolaru a v příštích třech letech odkoupí od akcionářů své akcie za deset miliard dolarů.

Index S&P 500 minulý týden rostl pátý týden po sobě a zaznamenal nejvyšší týdenní růst za tři měsíce. Za posledních devět dní posílil o téměř pět procent.