Americké akcie přepisovaly rekordy

Dow Jonesův index

Dow Jonesův index Zdroj: profimedia.cz

Dow Jones Industrial Average
Nasdaq
3
Fotogalerie

Všechny tři hlavní indexy ve Spojených státech uzavřely na novém rekordu. Obchodníci očekávají, že centrální banka (Fed) bude více prosazovat uvolněnější měnovou politiku, protože statistické údaje poskytují stále více důkazů o zpomalení ekonomického růstu. Obchodování na finančních trzích v USA bylo dnes zkrácené a ve čtvrtek jsou trhy kvůli státnímu svátku zavřené.

Index Dow Jones stoupl o 179,31 bodu, tedy 0,67 procenta, na 26 966 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 22,81 bodu, neboli 0,77 procenta, na 2995,82 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 61,14 bodu, čili 0,75 procenta, na 8170,23 bodu.

Středeční statistika ukázala, že deficit zahraničního obchodu USA stoupl nejvýše za pět měsíců. Aktivita v sektoru služeb pak zpomalila. Nejnovější statistika tak navázala na předchozí údaje z trhu s bydlením, ze zpracovatelského sektoru, o firemních investicích a výdajích spotřebitelů, které naznačily, že ekonomický růst USA ve čtvrtletí zpomalil.

Z 11 sektorů, které jsou součástí indexu S&P, se dnes dařilo hlavně poskytovatelům komunálních služeb, realitním firmám a výrobcům spotřebního zboží. Zájem o tyto sektory, které obvykle vyplácejí vysoké dividendy, povzbudil pokles výnosu amerických státních dluhopisů. Spekulace o převzetí firmou Broadcom poslaly vzhůru akcie společnosti Symantec o 13,6 procenta. Akcie automobilky Tesla po údajích o rekordních dodávkách aut za druhé čtvrtletí stouply o 4,6 procenta.

Nejnovější průzkum mezi obchodníky ukázal, že dávají téměř 30procentní šanci tomu, že by Fed mohl na svém zasedání na konci července snížit úroky až o půl procentního bodu. Před týdnem dávali snížení o půl procentního bodu 24procentní šanci. Za téměř jisté považují snížení o čtvrt procentního bodu.