Americké akcie uzavřely na nových rekordech. Růst zaznamenaly cenné papíry leteckých společností

 K růstu akciového trhu přispěly mimo jiné zprávy o oživování poptávky po letecké přepravě.

K růstu akciového trhu přispěly mimo jiné zprávy o oživování poptávky po letecké přepravě. Zdroj: Profimedia

Americké akcie zahájily týden růstem, jejich indexy Dow Jones a S&P 500 tak uzavřely obchodování na nových rekordních maximech. K růstu akciového trhu přispěly mimo jiné zprávy o oživování poptávky po letecké přepravě. Investoři nyní čekají na zasedání americké centrální banky (Fed), které se uskuteční tento týden.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,53 procenta a uzavřel na 32 953,46 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,65 procenta na 3968,94 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,05 procenta na 13 459,71 bodu.

Nárůst zaznamenaly například ceny akcií leteckých společností Delta Air Lines, Southwest Airlines a JetBlue Airways. Představitelé aerolinek na konferenci banky J.P. Morgan hovořili o konkrétních známkách oživování poptávky z útlumu způsobeného koronavirovou krizí.

Na devizovém trhu v pondělí dolar mírně posiloval, euro kolem 21:30 SEČ ztrácelo 0,2 procenta na 1,1930 dolaru. Dolar v poslední době těží z růstu výnosů u dluhopisů vlády Spojených států. V pátek se výnosy u dluhopisů s desetiletou splatností vyšplhaly na roční maximum 1,6420 procenta.

Britská libra vykazovala kolem 21:30 SEČ pokles o 0,2 procenta na 1,3898 USD. K jejímu oslabení přispěla zpráva, že Evropská komise zahájila s Británií řízení kvůli tomu, že bývalá členská země Evropské unie odložila zavedení kontrol zboží směřujícího do Severního Irska.