Americké akcie výrazně oslabily i kvůli obavám z prezidentských voleb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americké akcie ve středu kvůli nárůstu nakažených koronavirem výrazně oslabily, hlavní indexy odepsaly přes tři procenta. Index Dow Jones klesl na hodnoty z konce července. Náladu na trhu dále určují obavy investorů z vývoje amerických prezidentských voleb a fakt, že před nimi patrně nebude schválen balík pomoci americké ekonomice.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 3,43 procenta a uzavřel na 26.519,95 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 3,53 procenta na 3271,03 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, oslabil o 3,73 procenta na 11.004,87 bodu.

Výrazně oslabily také akcie hotelů, leteckých společností a dalších společností, které citlivě reagují na vývoj pandemie.

V úterý ohlásilo rekordní počet pacientů hospitalizovaných kvůli nemoci covid-19 dvanáct amerických států. Německo a Francie dnes informovaly o nadcházejících rozsáhlých karanténních uzávěrách.

Na devizových trzích posílil dolar. Investoři ho vzhledem k vyhlášení plošných karantén ve Francii a Německu využívají jako bezpečné útočiště. Euro k dolaru kleslo na týdenní minimum.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval kolem 20:55 středoevropského času růst o půl procenta na 93,39 bodu. Euro ve stejnou dobu vůči dolaru klesalo o 0,4 procenta na 1,1749 USD.