Americké fondy s nabídkou na koupi německé Aareal Bank, v níž má podíl i Křetínský, neuspěly

Takto vypadal stánek finačního domu Aareal Bank na loňském ročníku mnichovském veletrhu Expo Real.

Takto vypadal stánek finačního domu Aareal Bank na loňském ročníku mnichovském veletrhu Expo Real. Zdroj: reuters

Daniel Křetínský
2
Fotogalerie

K převzetí německého peněžního domu Aareal Bank, v němž má podíl i fond Vesa Daniela Křetínského, nakonec nedojde. Konsorciu investorů v čele s americkými fondy Advent International a Centerbridge Partners se nepodařilo zajistit od ostatních akcionářů podíl, který si stanovily jako podmínku pro uskutečnění svého plánu. V reakci na to padá v pondělí dopoledne kurz akcií na frankufrutské burze o více než pět procent.

„Dobrovolná nabídka na převzetí všech akcií Aareal Bank nebyla úspěšná. Podle zájemců nedošlo do půlnoci 2. února k dosažení stanoveného minimálního 60procentího podílu,“ uvedla banka v závěru minulého týdnu na svém webu. Podobné oznámení vydalo také konsorcium s tím, že lhůta pro nabídku uplynula a ta tím pádem pozbývá platnosti.

Na frankfurtské burze se v pondělí dopoledne obchodovaly akcie za cenu okolo 27,50 eura. V závěru pátečního obchodování byl přitom kurz mírně nad 29 eury.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Konsorcium, jehož součástí je také největší kanadský penzijní fond Canada Pension Plan Investment Board, ostatním akcionářům nabízelo 31 eur za akcii. Nabídka banku oceňovala na zhruba 1,9 miliardy eur. Zatímco správní rada banky doporučila akcionářům nabídku přijmout, většině z nich se nezamlouvala. 

Odmítavě se k nabídce, která původně zněla na 29 eur za akcii, stavěla například investiční firma Teleios Capital Partners, která vlastní šest procent akcií. Cena neuchvátila ani i fond Petrus Advisers, jenž podle agentury Bloomberg drží šestnáct procent akcií. 

„Akcionáři banky Aareal udělají lépe, když budou nabídku ignorovat a budou požadovat férovou cenu, která převýší čtyřicet eur za akcii,“ řekl agentuře Bloomberg Adam Epstein, portfolio manažer společnosti Teleios Capital.

Podle názoru fondu Petrus byla nabídka podhodnocená, jelikož nereflektovala hodnotu softwarové divize Aareon, kterou banka ovládá. Petrus se domnívá, že jen samotný podíl Aareal Bank ve firmě Aareon má hodnotu 19 až 26 eur na akcii. Aareal drží v softwarové firmě 70 procent akcií, zbytek vlastní zmíněná investiční společnost Advent. 

Podle zpráv z konce ledna byla naopak nabídku připraven akceptovat fond Vesa Equity Investment, který investuje na burzách peníze byznysmenů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Fond dokonce těsně před vypršením termínu, tedy před 2. únorem, uzavřel s konsorciem opční smlouvu na prodej 6,85procentního podílu.

Konsorcium v oznámení neuvedlo, kolik procent chybělo do dosažení 60procentní hranice. Agentura Bloomberg uvedla, že je vysoce nepravděpodobné, že by zájemci přišli s novou nabídkou.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.