Křetínský a Tkáč opět na nákupech. V nizozemské poště PostNL již drží čtvrtinový podíl

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Vozy nizozemské pošty PostNL, kde je fond Vesa největším akcionářem.
2
Fotogalerie

Fond Vesa Equity Investment, který vlastní podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, posiluje pozici největšího akcionáře nizozemské poštovní a logistické společnosti PostNL. Podle posledního regulatorního hlášení dosahuje podíl fondu 25,02 procenta.

Fond registrovaný v Lucembursku podle předchozího hlášení pro nizozemský úřad pro dohled nad burzou De Autoriteit Financiële Markten ze začátku listopadu držel 20,12 procenta akcií PostNL. Investoři musejí oznámení podávat vždy, když překročí určitý podíl, konkrétně 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 a 95 procent.

PostNL je dominantním hráčem na nizozemském trhu a má silnou pozici i v ostatních zemích Beneluxu.

Vesa nejspíš využila ke zvýšení podílu toho, že v posledních týdnech kurz akcií PostNL na amsterdamské burze klesal. Zatímco na začátku listopadu se pohyboval okolo 3,80 eura za akcii, čtvrteční obchodování zakončil na 3,45 eura. Loni v květnu se dokonce kurz dostal až na pět eur.

Hodnota podílu fondu Vesa aktuálně dělá 443 milionů eur, v přepočtu 10,75 miliardy korun. Tržní hodnota PostNL, tedy násobek počtu vydaných akcií a jejich ceny, vychází 1,78 miliardy eur. 

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Daniel Křetínský • Videohub a E15

Naposledy minulý týden se akcie dostaly pod prodejní tlak poté, co Bank of America snížila svou cílovou cenu ze 4,90 na 3,10 eura. Analytici jako důvody uvedli pomalejší růst objemu přepravených balíků a vyšší personální náklady. V předchozích dvou letech firma PostNL, stejně jako jiné logistické firmy, těžila z nárůstu nákupů na internetu vzhledem k pandemii. Tento efekt však i přes vlnu omikronu vyprchává.

Fond se obvykle ke svým záměrům s PostNL nevyjadřuje. Není tedy jasné, zda Křetínský a Tkáč hodlají svůj podíl dále zvyšovat, či dokonce PostNL převzít, jak o tom občas spekuluje nizozemský tisk.

Naposledy loni na jaře se k investici vyjádřil Branislav Miškovič, investiční ředitel Vesa Equity Investment: „Investice do PostNL potvrzuje strategický záměr společnosti Vesa v logistickém sektoru.“

Zdůraznil, že logistiku „poslední míle“ považuje zejména v oblasti doručování balíků za rostoucí byznys. Výraz poslední míle se používá pro závěrečný úsek cesty k zákazníkovi, který je z hlediska nákladů nejdražší.

Kromě PostNL je Vesa, která se zaměřuje na burzovní investice, největším akcionářem také v britské poštovní firmě Royal Mail, jejíž důležitou součástí je i logistická divize GLS. Vesa vlastní také podíly v britských supermarketech Sainsbury’s, francouzské televizní společnosti TF1, americkém řetězci s teniskami Foot Locker a francouzské maloobchodní skupině Casino Guichard.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.