Americký akciový index Dow Jones vystoupil na další rekord

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americké akcie posílily díky příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Dow Jonesův index tak podruhé za sebou uzavřel na novém rekordním maximu. K růstu akciového trhu velkou měrou přispěly finanční společnosti.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,20 procenta a uzavřel na 26 828,39 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,07 procenta na 2925,51 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,32 procenta na 8025,08 bodu.

Organizace ADP dnes oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v září vytvořili zhruba 230 tisíc nových pracovních míst. To představuje nejvýraznější přírůstek od února.

Vzhůru dnes zamířily mimo jiné akcie největší americké automobilky General Motors. Investoři tak reagovali na zprávu, že japonský konkurent Honda investuje 2,75 miliardy dolarů (zhruba 61 miliard korun) do její divize pro výrobu samořízených vozů.

Na devizovém trhu dnes americký dolar posiloval. Předpokládá se totiž, že příznivý vývoj ekonomiky Spojených států umožní americké centrální bance (Fed) pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Kolem 22:00 středoevropského letního času vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o zhruba 0,3 procenta na 1,1515 dolaru.