Analytici: České akcie letos mírně posílí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Tuzemské akcie by po loňském téměř pětiprocentním poklesu mohly v tomto roce mírně posílit. Růst indexu PX ovšem nebude nijak závratný, myslí si analytici. Mírné zvýšení kurzu by podle nich mohly zaznamenat akcie elektrárenské společnosti ČEZ.

„V tomto roce nečekám u tuzemských akcií žádné zázračné zmrtvýchvstání,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Index PX podle něj o několik procent posílí, zajímavější však budou pro investory zahraniční trhy. Banky, které byly v roce 2013 tahounem indexu, jsou relativně férově oceněné a jejich příspěvek tak očekává jen omezený. Mírně zvednout by se měly akcie ČEZ, ovšem nebude to nic razantního. Telefonica bude zřejmě stagnovat v očekávání nabídky na odkup akcií ze strany PPF. Ostatní tituly mají příliš malou váhu, aby výrazněji ovlivnily index PX, dodal.

Společnost Patria předpokládá, že PX index může vzrůst v roce 2014 o deset procent. „Pražská burza bude patrně i v roce 2014 tak trochu žít svým vlastním živostem a i když lze předpokládat určité ekonomické oživení v Evropě, nemusí se to v akciových kurzech na české burze díky jejich specifikům až tak projevit,“ doplnil analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Vzhledem k předchozím poklesům kurzů a k očekávanému zlepšení ekonomického prostředí je podle něj hrubým pracovním odhadem pro vývoj pražské burzy v příštím roce dosažení hodnoty 1080 bodů. Rok 2013 ukončil PX pod tisícibodovou hranicí.

„Celkové ekonomické prostředí by mohlo být lepší, očekává se zlepšení výkonu světové i evropské ekonomiky, což by se mohlo projevit i v ČR,“ upozornil Hlinomaz. U akcií ČEZ je podle něj určitá naděje na zlepšení cen elektřin na trzích, na zachování dividendy v loňské výši, ale je tu prý stále hrozba sektorové daně. V případě NWR nečeká žádné zlepšení, firma bude bojovat o udržení likvidity. České sektorové daně s velkou pravděpodobností zasáhnou finanční tituly a možná i další sektory. Na burze půjde hlavně o akcie Komerční banky, ale v jejím současném kurzu je to prý již částečně započítáno.

Index PX v posledních pěti letechIndex PX v posledních pěti letechIndex PX v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Analytik J&T banky Pavel Ryska se domnívá, že v roce 2014 mají šanci na největší pohyby ty tituly, které v poslední době předváděly nejvýraznější rozkolísanost kurzu, tedy společnosti CME, NWR a Orco. Z velkých emisí, které mají výraznou váhu v indexu PX, by očekával potenciálně větší pohyby pouze od Erste Group, která může předvést větší pohyby v závislosti na vývoji hospodaření v Rumunsku a Maďarsku.

V příštím roce se podle analytiky Next Finance Markéty Šichtařové otevírá mírný, zhruba šestiprocentní prostor k růstu akcií ČEZ. Díky změně postojů EU a odložení aukce 900 milionů kusů emisních povolenek by mohla začít růst jejich cena. Tento impulz přispěje k tomu, že se cena silové elektřiny začne odlepovat ode dna. To by jednoznačně podpořilo i akcie ČEZ, podotkla. Za další favority považuje akcie VIG či Pegasu.

Dlouhodobý investor by se podle ní měl i v příštím roce vyhnout trojlístku NWR, Orco a CME. Všechny tři společnosti budou v následujících měsících řešit především otázku, kde najít zdroje na financování svých závazků. V jejich podání proto může docházet jak k rozprodejům majetku, k ukončování některých aktivit, tak i k emisi nových akcií. To znamená, že ceny těchto akcií zůstanou nadprůměrně vrtkavé, poznamenala.