Ani pokles americké nezaměstnanosti pád trhů nezastavil

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Globální akciové indexy na chvíli zastavily pokles a vydaly se opatrně vzhůru poté, co americký trh práce poskytl lepší než očekávaná data a snížil tak obavy o vývoj největší světové ekonomiky. Akciová rally však měla jepičí život.

Americký index S&P 500 otevřel o 1,3 procenta silnější a snažil se tak umazat něco ze včerejší téměř pětiprocentní ztráty, kterou způsobily obavy o vývoj dluhové krize v eurozóně a upadajícího tempa růstu světového hospodářství.

S&P, který se na krátkou chvíli dostal i na 1220 bodů, však svůj růst nevydržel a opět se vrátil k hladině 1200 bodů a po chvíli i pod 1190 bodů. Celosvětový index FTSE All-World oslabuje o půl procenta, dopoledne to byly i dvě procenta. Zlato posiluje na 1659 dolarů za unci, tedy o 0,7 procenta výše, než kde začínalo dnešní den, a 26 dolarů pod rekordní cenou dosaženou tento týden.

Index S&P ztratil přes 11 procent během sedmi obchodních dní, jelikož investoři se zalekli nepříliš optimistického vývoje světové ekonomiky. Nedávné předstihové indikátory ze zpracovatelského sektoru a sektoru služeb indikovaly mizející aktivitu.

Investoři se také obávají, že snaha vlád zažehnat fiskální obtíže úspornými programy jen prohloubí zpomalení ekonomiky. Trhy tak v posledních dnech zachvátila obrovská vlna výprodejů. Podle agentury Reuters se od počátku týdne „vypařilo“ ze světových akciových trhů přes 2,5 bilionu dolarů.

Olej do ohně tento týden také přilily centrální banky Japonska a Švýcarska, které zasáhly proti zběsile posilujícím domácím měnám a jen tak rozkolísaly již tak volatilní forexový trh.

Index Standard & Poor's v posledních pěti letech.Index Standard & Poor's v posledních pěti letech.|E15Index Standard & Poor's v posledních pěti letech

Investoři jsou zmatení z postupu evropských politiků, kteří se nemohou shodnou na postupu jak zamezit šíření dluhové krize. Zmatení trhům přineslo i čtvrteční zasedání evropské centrální banky, jejíž představitelé se jasně nevyjádřili, zda jsou připravení odkupovat španělské a italské dluhopisy, které zůstávají i dnes pod vytrvalým prodejním tlakem.

Navzdory obavám ze šíření dluhové krize je dnešek pro euro pozitivním dnem. Společná měna posilovala na páru s dolarem až na 1,423 dolaru za euro. Investoři nadále soustředí pozornost na Evropu, kde se lídři Francie, Německa a Španělska chystají na konferenční hovor, aby prodiskutovali krizi. Víkend může přinést určitá opatření k zamezení propadu kapitálových trhů včetně možnosti krátkodobého zákazu takzvaných prodejů nakrátko, tedy spekulací na pokles.