Apple táhl americký akciový trh dolů

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami Zdroj: ctk

Akcie technologické společnosti Apple klesaly druhý týden po sobě, v uplynulých dnech oslabily o 4,6 procenta na 509,79 dolaru. Největší společnost světa podle tržní kapitalizace má největší váhu v amerických indexech S&P 500 a Nasdaq, které táhla dolů.

Ještě v září se přitom akcie Applu obchodovaly za více než 700 dolarů za kus. Od začátku října však posílily jen v jediném týdnu. Od začátku posledního letošního čtvrtletí ztratily 23,6 procenta.

Poslední vlnu výprodeje spustil start prodeje telefonu iPhone 5 v Číně. Zájem o nejnovější smartphone od Applu nebyl ale v říši středu nijak velký. Agentura Reuters informovala, že do vlajkové prodejny Applu v Šanghaji přišel v první den prodeje po otevření pouze jeden zájemce. To je velká změna proti uvítání předchozího modelu 4S, na který se stály dlouhé fronty. Čína patří k největším trhům pro chytré telefony, smartphone tam vlastní 290 milionů obyvatel. Podle některých studií se toto číslo během několika let zdvojnásobí. Index S&P 500 ztratil minulý týden vinou Applu, který se na poklesu podílel ze 60 procent, 0,3 procenta. Indexy Dow Jones a Nasdaq přišly o 0,2 procenta.

Americkým akciím nepomohla ani rázná prohlášení americké centrální banky Fed, která oznámila navýšení objemu odkupu aktiv. Fed bude měsíčně pumpovat do ekonomiky dvakrát tolik čerstvých peněz. Zároveň slíbil držet sazby blízko nule až do doby, kdy míra nezaměstnanosti klesne pod 6,5 procenta.

Zprávy o pokračující uvolněné měnové politice Fedu zatím přebíjí obava investorů z absence pokroku v politických jednáních o snižování zadlužení ve Spojených státech. Pokud se politici do konce roku nedohodnou, jak srazit rozpočtový deficit, začnou na počátku nového roku automatické výdajové škrty a zvýšení daní, které by mohly uvrhnout největší ekonomiku světa opět do recese.

Akcie Applu v posledních pěti letech:Akcie Applu v posledních pěti letechAkcie Applu v posledních pěti letech | bruner@mf.cz