Apple vstoupí do Dow Jonesova indexu, nahradí AT&T

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Dale Gillard via Flickr

Akcie nejhodnotnější americké společnosti Apple se zařadí mezi 30 součástí patrně nejznámějšího akciového indexu Dow Jones Industrial Average. K datu 18. března nahradí v tomto ukazateli akcie telekomunikační společnosti AT&T. Sdělila to dnes společnost S&P Dow Jones Indices, která je provozovatelem indexů Dow Jones a S&P.

Apple je už několik let z hlediska tržní hodnoty největší americkou i světovou firmou s veřejně obchodovanými akciemi. Jeho absence ve světoznámém indexu tak byla nápadná.

Akcie výrobce iPhonů a iPadů donedávna nemohly být do indexu zařazeny proto, že jejich cena byla příliš vysoká, což by tento cenově vážený index výrazně zkreslovalo. Apple však loni v červnu své akcie rozdělil v poměru sedm za jednu, čímž cena jedné akcie výrazně klesla.

Apple má nyní tržní hodnotu kolem 736 miliard dolarů (18,5 bilionu korun). Tržní kapitalizace AT&T činí 176,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Společnost S&P Dow Jones Indices mění svůj vlajkový index jen zřídka. Poslední změnu uskutečnila v září 2013, kdy akcie společností Alcoa, Hewlett-Packard a Bank of America nahradila akciemi společností Visa, Nike a Goldman Sachs. Zdůvodnila to nízkými cenami akcií nahrazovaných firem a potřebou diverzifikovat odvětvové skupiny indexu.

Jan Sedlák: Apple je poněkud nudný stroj na peníze