Aténská burza letos nabízí i více než stoprocentní výnosy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Burza v Hong Kongu
Levis vstupuje na burzu
3
Fotogalerie

Vítězem mezi kapitálovými trhy ve světě je letos řecká burza, která posílila o zhruba šestadvacet procent. Tím přeskočila dokonce šanghajskou burzu, jež vzrostla o více než třiadvacet procent. „Žádný jiný z hlavních indexů světových burz letos neposkytuje investorům takové zhodnocení,“ dodává hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Řecké burze pomohly nahoru podle hlavního makléře J&T Bank Jana Pavlíka především bankovní domy. „Akcie Piraeus Bank vyrostly o sto procent, což vytáhlo řecký trh výš,“ dodává. V současnosti stojí jedna akcie této banky okolo 1,8 eura, když na začátku roku to bylo zhruba 0,8 eura.

Naopak růst čínských akcií se na konci minulého týdne zadrhl. „V Číně to vypadá hůře, protože nebudou tak silné stimulační opatření, jak trhy předpokládaly,“ upozorňuje Kovanda. Podle analytiků se navíc dají očekávat další propady. „Korekce nemusí být zdaleka u konce,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Shen Bifan, hlavní stratég Shenzhen Spruces Capital Management.

Výjimečně se letos daří rovněž největší světové burze v New Yorku, kde se investice do amerických akcií zhodnotila o téměř sedmnáct procent. Burza se dokonce již dostala na rekordní maxima, stejně jako trh Nasdaq, kde se obchodují technologické společnosti.

Důvodem prudkého růstu akcií je závěr roku, kdy se naopak cenné papíry brutálně propadly, což znervóznilo centrální bankéře na celém světě. „Centrální banky po tom výplachu ustoupily od plánů na zpřísnění měnové politiky,“ zdůrazňuje Kovanda.

Změna rétoriky je patrná zejména u americké centrální banky Fed, který slíbil, že letos nezvýší sazby. Zároveň zpomalí výprodeje cenných papírů ze své bilance, což by sráželo hodnotu cenných papírů dolů. Investoři kvůli tomu ignorovali rizika spojená s obchodní válkou, brexitem nebo zpomalením evropské ekonomiky.

Americké akcie jsou však již podle Pavlíka drahé. „V USA bych si nyní nic nekoupil. Je otázka času, kdy nějaká technická korekce přijde a jak bude dramatická,“ říká Pavlík. Ten by nyní doporučil investorům akcie ČEZ.