Atraktivita českých akcií klesla

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Přestože se Česko dokázalo zvednout z recesní lopaty, z růstových vyhlídek pro domácí akcie plyne pravý opak. Ocenění trhu prošlo v srpnu další redukční dietou, jejímž výsledkem je v průměru třináctiprocentní propad růstových očekávání. Experti škrtali v sedmi z deseti případů a k nákupu během druhého prázdninového měsíce doporučili pouze dva tituly.

Rébusem zůstalo pro experty NWR. Extrémně obtížné tržní podmínky a eskalující dluhové hrozby vedly analytiky JP Morgan k nejpesimističtější prognóze měsíce. „Odhadujeme, že na konci prvního čtvrtletí 2014 bude mít NWR schodek ve financování kolem 200 milionů eur,“ pohrozila zámořská banka, podle níž mohou akcie domácího těžaře do roka připravit investory o polovinu úspor. Ušetřeny červeným fixám nezůstaly ani Telefónica a ČEZ.

Ostrůvek optimismu přesto srpnovým analýzám nechyběl. „Naše cílové ceny naznačuji slušný růstový potenciál akcií Erste Bank a VIG, finanční sektor je stále v historickém srovnání relativně levný,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Finančnímu sektoru zůstává na rozdíl od komodit nakloněn i JP Morgan. Akcie Komerční banky mají podle jednoho z největších hráčů na Wall Street do roka posílit o 11 procent, Erste dokonce o 44 procent. To vše s podmínkou, že český trh dokáže přitáhnout pozornost investorů.

„Klienti se stále více zajímají o německé a americké akcie,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Důvodem je nejen šest let klesající likvidita a relativně slabý růstový příběh pražské burzy: na lesku českým akciím ubírá i nevypočitatelná politika. „Ačkoli jsme v případě Komerční banky a ČEZ oproti současné ceně optimističtí, u obou akcií vnímáme riziko zvýšení firemních daní, které by mohla po případném vítězství v příštích volbách prosadit levicově orientovaná vláda,“ uvádí Martin Krajhanzl z České spořitelny.

Vybraná investiční doporučení vydaná v srpnu 2013
Akcie Analytický dům Cílová cena (v Kč) Doporučení
Telefónica Patria 260 redukovat
ČEZ Espirito Santo 507 koupit
Erste JPMorgan 904 overweight
Telefónica HSBC 283 neutral
Komerční banka JPMorgan 4662 overweight
ČEZ Commerzbank 424 redukovat
Telefónica Komerční banka 290 držet
NWR ING 18 neutral