Automobilce PSA hrozí vyřazení z francouzského akciového indexu

Nové vozy Peugeot-Citroen čekají na distribuci v čínském Wuhanu v provincii Hubei

Nové vozy Peugeot-Citroen čekají na distribuci v čínském Wuhanu v provincii Hubei Zdroj: profimedia.cz

Francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën podle obchodníků a analytiků hrozí vyřazení z klíčového indexu pařížské akciové burzy CAC 40.

Akcie společnosti PSA v uplynulých 12 měsících oslabily o téměř 65 procent, zatímco domácí konkurent Renault posílil o 30 procent. Tržní hodnota PSA tak činí pouze 2,4 miliardy eur (60 miliard korun), kdežto hodnota Renaultu dosahuje 11,2 miliardy eur.

„Peugeot má v indexu nejmenší váhu a je zjevně v ohrožení,“ řekl agentuře Reuters analytik Christophe Wakim ze společnosti Exane BNP Paribas. „Pokud nepřijde nějaké mimořádné politicky motivované rozhodnutí, hrozí Peugeotu velké nebezpečí, že bude v září z indexu CAC 40 odstraněn,“ dodal.

Automobilka PSA se nyní potýká se slabou poptávkou na evropském trhu a plánuje výrazné snižování počtu zaměstnanců. PSA působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. TPCA už v červnu uvedl, že kvůli slabší poptávce bude muset také snížit počet zaměstnanců.

Firma minulý měsíc oznámila, že její celosvětový prodej v meziročně klesl o 13 procent na 1,62 milionu vozů, protože dluhová krize v eurozóně zasáhla poptávku. PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Automobilka PSA je však na rozdíl od Volkswagenu silně závislá na jihoevropských trzích, které těžce zasáhla dluhová krize.

Akciový index CAC 40:Graf 20. 8. 2012.Graf 20. 8. 2012. | bruner@mf.cz