Benzin a nafta jsou dražší než loni, ceny mají dále růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Nemilou zprávu zaznamenali řidiči, či dopravci. Ceny pohonných hmot se v prvním týdnu roku 2012 vyšplhaly vysoko nad hodnoty z loňského roku. Odborníci navíc očekávají další zdražení, až o korunu na litr.

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu výrazně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 50 haléřů na 35,30 koruny za litr, čímž překonal nejvyšší cenu loňského roku. Cena nafty vzrostla o 30 haléřů na 35,80 korun za litr a dostala se na novou rekordní hodnotu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Podle analytika Petra Čermáka zdražení souvisí zejména s oslabením kurzu koruny vůči dolaru. Po zdražení ropy rostly také ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu. Pokles cen v příštích dnech Čermák nepředpokládá. „V následujících dnech očekáváme růst cen v řádu několika desetihaléřů. Cena benzinu a nafty by mohla být na konci týdne až o korunu výše,“ uvedl.

Jan Lener ze společnosti Broker Consulting doplnil, že ani od pohybu kurzu české měny nelze v příštích dnech čekat zlepšení cen pohonných hmot.

Vývoj cen pohonných hmot

Ceny pohonných hmotCeny pohonných hmot|CCSZdroj: CCS

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta naproti tomu očekává, že se ceny pohonných hmot v první polovině letošního roku sníží. „Avšak pouze za předpokladu, že se stabilizuje situace na Blízkém východě. Politické riziko spojené s Íránem je značné a navíc je velmi obtížně předvídatelné,“ uvedl v souvislosti s cenami ropy. Nutná je podle něj také stabilizace evropské dluhové krize, která negativně ovlivňuje českou měnu.

Dlouhodobě nejdražší jsou pohonné hmoty v Jihomoravském kraji. Benzin zde v uplynulém týdnu zdražil o 41 haléřů na 35,86 korun za litr. Cena nafty vzrostla o 33 haléřů na 36,31 korum. Drahá paliva jsou také v Praze. Naopak k oblastem s nejlevnějšími pohonnými hmotami patří Jihočeský kraj. Natural 95 zde stojí 34,62 korun, nafta stojí 35,41 korun.

V loňském roce pokračoval trend poklesu spotřeby benzinu, spotřeba nafty stagnovala. U benzinu se dodávky na český trh snížily o 3,5 až čtyři procenta proti roku 2010. Dodávky nafty na trh stagnovaly, případně vzrostly jen mírně do 0,5 procenta. Vyplývá to z odhadu České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Spotřeba benzinu každoročně klesá od roku 2005. Loni se spotřebovalo zhruba 1,8 milionu tun benzinu. Spotřebu nafty provází pokles či stagnace od roku 2007, do té doby rostla spotřeba podporovaná růstem ekonomiky každoročně o pět až šest procent. Loni spotřebovali motoristé kolem 3,9 milionu tun nafty.

Podle odborníků klesá poptávka po benzinu kvůli jeho vysoké ceně a také kvůli obměně vozového parku směrem k moderním dieselovým motorům. Před rokem byl litr benzinu Natural 95 v průměru o více než dvě koruny levnější než nyní.