Benzín i nafta v Česku dál zlevňují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu v Česku sedmý týden v řadě zlevňovaly. Cena nafty se snížila v průměru o 38 haléřů na 35,36 koruny za litr a je nejnižší od začátku roku. Cena benzinu Natural 95 klesla o 37 haléřů na 36,10 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Zlevňování podle analytika Petra Čermáka ze společnost Colosseum souvisí s nízkou cenou ropy a posilujícím kurzem koruny. Klesaly také ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu. „V následujících dnech bychom měli být u našich čerpacích stanic svědky stagnace či mírného poklesu cen pohonných hmot,“ uvedl Čermák.

„Opět se ukazuje, jak turbulentní je současná doba hospodářské nejistoty. V tomto období před létem totiž ceny pohonných hmot běžně rostou a v létě atakují svá maxima. Nyní je situace opačná a ceny klesají,“ uvedl analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting. Zároveň ale upozornil, že ceny mohou opět růst stejně rychle, jako klesly.

Nejdražší byl v neděli Natural 95 v Jihomoravském kraji, cena tam však klesla o 33 haléřů na 36,98 Kč/l. Následovala Praha s cenou 36,75 Kč/l. V Moravskoslezském kraji platili řidiči 36,69 Kč/l. Nejlevnější benzin byl za 35,23 Kč/l v Ústeckém kraji. V Plzeňském kraji stál litr benzinu 35,33 Kč.

Nafta byla stejně jako benzin nejdražší v Jihomoravském kraji, litr se prodával za 36,36 koruny. V Moravskoslezském kraji platili motoristé 36,06 Kč/l. Nejlevnější diesel byl za 34,54 Kč/l v Plzeňském kraji. V Ústeckém a Jihočeském kraji stála nafta 34,59 Kč/l.

„Navzdory tomu, že propad cen ropy byl v minulém měsíci opravdu dramatický, v dalších týdnech předpokládám postupnou stabilizaci cen. Ve druhém pololetí tohoto roku by poté cena ropy měla opět začít pomalu růst a s ní i ceny pohonných hmot,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Při zahraničních cestách nyní čeští motoristé ušetří v Polsku, kde jsou pohonné hmoty v průměru o zhruba tři koruny levnější než v Česku. V dalších sousedních zemích si za benzin i naftu připlatí. Nejdražší je Německo, kde benzin stojí téměř 40 Kč/l. V oblíbené letní destinaci Itálii benzin stojí přes 45 Kč/l, za naftu se platí kolem 42 Kč/l. V Chorvatsku benzin stojí kolem 35 Kč/l a nafta necelých 33 Kč/l.