Bilionový burzovní vstup. Saudi Aramco připraví Apple o prvenství v žebříčku nejhodnotnějších firem

Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco

Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco Zdroj: Reuters

Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Saudi Aramco (ilustrační foto)
Saudi Aramco (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Dlouho očekávané a zároveň několikrát odkládané IPO nejhodnotnější firmy světa se blíží do velkého finále. V prosinci se na saúdskoarabské burze Tadawul začne obchodovat s akciemi společnosti Saudi Aramco. Firma dosahující téměř dvojnásobného zisku oproti Applu cílí na valuaci až 1,7 bilionu dolarů, což je pro představu sedminásobek českého HDP.

Zájem o akcie však zaostal za očekáváním a nynější cenové pásmo pro úpis akcií na burze je stanoveno v přepočtu přibližně na 8–8,5 dolaru za akcii. To by znamenalo ocenění vlastního kapitálu firmy na úrovni 1,6 až 1,71 bilionu dolarů. Vláda chce v první fázi prodat „pouhé“ tři miliardy akcií, tedy 1,5procentní podíl ve společnosti.

Zklamáním je fakt, že akcie se nebudou obchodovat na žádné vyspělé burze ani nebudou nabízeny individuálním investorům západního světa. Naopak Aramco se výrazně spoléhá na zájem lokálních investorů, ať už z řad bohatých domácností, či institucí.

Akcie totiž nebudou vůbec propagovány v rámci typické roadshow ve Spojených státech, v Evropě ani Japonsku. Jde o reakci na to, že většina investorů považuje cenu v rámci IPO za přemrštěnou.

Pokud by se podařilo akcie upsat na horní hranici stanoveného pásma, byli bychom svědky největšího primárního úpisu v dějinách. V současnosti toto prvenství drží čínská Alibaba, která v roce 2014 od investorů získala 25 miliard dolarů. Aramco by mohlo tuto hranici lehce překonat. S jistotou však v tomto ohledu firma převýší úpis akcií japonské SoftBank, která v roce 2018 od investorů získala 23,5 miliardy dolarů.

Rozhodně však půjde o největší veřejně obchodovanou společnost světa dle tržní kapitalizace. Z pomyslného trůnu tak Saudi Aramco sesadí americký Apple, který aktuálně o prvenství soupeří s Microsoftem.

Výtěžek z IPO nepůjde na rozvoj firmy, jak tomu většinou bývá, nýbrž v zájmu snahy o snížení závislosti země na ropě poteče do vládního investičního fondu. Ten investuje mimo jiné i do růstových firem typu Uber. 

Celý článek čtěte na Peak.cz