Útoky dronů snížily těžbu ropy v Saúdské Arábii o polovinu, EU varovala před nestabilitou v regionu

Požár ropného zařízení Saudi Aramco

Požár ropného zařízení Saudi Aramco Zdroj: Reuters

Požár ropného zařízení Saudi Aramco
2
Fotogalerie

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie snížily produkci ropy o 5,7 milionu barelů denně. Dřívější informace světových médií potvrdil saúdskoarabský ministr energetiky, princ Abdalazíz bin Salmán, informovala agentura Reuters. Pokles odpovídá asi polovině denní těžby země a více než pěti procentům globálních dodávek ropy. USA, které z incidentu obvinily Írán, v reakci oznámily, že jsou připraveny uvolnit ropu ze svých strategických rezerv. Teherán dnes obvinění Washingtonu odmítl.

"Taková zbytečná obvinění jsou bezvýznamná a nepochopitelná, jsou nesmyslná," řekl dnes podle Reuters mluvčí teheránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví.

Velitel letectva íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde prohlásil, že americké základny a letadlové lodi v regionu až do vzdálenosti 2000 kilometrů jsou v dosahu íránských raket. Írán je vždy připraven na "plnohodnotnou" válku, citovala polooficiální íránská agentura Tasním Hádžízádeho, který nicméně výslovně nezmínil ve svém prohlášení útoky na zařízení společnosti Saudi Aramco.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Kromě těžby ropy útoky podle ministra Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů). List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá obnovit v pondělí třetinu ze ztracené produkce a trh by neměl pocítit žádný výpadek dodávek.

Generální ředitel společnosti Saudi Aramco Amín Násir uvedl, že detailní informace o rozsahu škod budou známy do 48 hodin. Oběti si podle něj útoky z dronů ani následné požáry nevyžádaly.

Americké ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že Spojené státy jsou připraveny uvolnit ropu ze svých strategických rezerv, pokud to bude potřeba. Ministr Rick Perry chce případnou "kolektivní globální akci" koordinovat s Mezinárodní agenturou pro energii. Ta již dříve uvedla, že se vážnějšího dopadu na globální trh neobává. Ropný trh je podle ní nyní dobře nasycen dostatečnými komerčními zásobami.

Loni Saúdská Arábie vytěžila v průměru 10,3 milionu barelů denně, z toho tři čtvrtiny byly určeny na vývoz. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.