Brexit otřásl finančními trhy, Británie si zřejmě neudrží špičkový rating

Obchodník na frankfurtské burze

Obchodník na frankfurtské burze Zdroj: ctk/AP

Vítězství brexitu v britském referendu v Británii otřáslo světovými finančními trhy. Prudkému propadu se nevyhnula britská libra, akcie ani ceny ropy, zpevnilo naopak zlato. Britská centrální banka oznámila, že učiní veškeré kroky, aby po referendu zajistila měnovou a finanční stabilitu. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala, že Británie si zřejmě neudrží svůj špičkový rating. Je přitom jednou z mála evropských zemí, která rating na nejvyšším možném stupni AAA ještě má.

Investoři mají obavy z dopadů brexitu na evropskou, potažmo světovou ekonomiku. Otazníky se vznášejí i nad statusem Londýna coby prvního finančního centra v Evropě. Podle analytiků bude vše záviset na tom, jak bude rozchod mezi Evropou a Británií probíhat.

Britská libra klesla vůči dolaru o více než deset procent až na 1,323 dolaru, a byla tak nejslabší od roku 1985. Britská banka HSBC předpověděla, že do konce letošního roku by mohl kurz libry klesnout až na 1,20 dolaru. Na šokující výsledek referenda reagovaly propadem už asijské burzy, ale prudce dolů pak zamířily i burzy v Evropě.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 uzavřel se ztrátou 7,9 procenta. Čínské akcie si naproti tomu vedly lépe, jejich hlavní index CSI300 klesl o 1,3 procenta. Panevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení odepsal až 8,5 procenta a ztrátu v téměř stejném rozsahu měl i hlavní index britských akcií FTSE 100. Německý DAX odepisoval kolem deseti procent.

Vývoj britského indexu FTSE 100Graphical visualization of market data.

Prudký propad zaznamenaly akcie evropských bank, některé z nich ztrácely až 30 procent hodnoty. Akcie pěti největších britských bank odepisovaly v průměru 21 procent. Některé z předních světových bank, například HSBC nebo Goldman Sachs, ale obavy z katastrofálních dopadů brexitu na bankovní sektor v Británii mírní.

Propadem o více než šest procent na výsledek referenda reagovaly ceny ropy, které se tak vrátily hluboko pod hranici 50 dolarů za barel. Naopak cena zlata prudce zpevnila a dostala se na dvouleté maximum nad 1300 dolarů (32.110 Kč) za troyskou unci.

Britská centrální banka mezitím uvedla, že učiní veškeré nezbytné kroky, aby po referendu zajistila měnovou a finanční stabilitu.

Banka již dříve varovala, že brexit by mohl tamní ekonomice způsobit značnou újmu a kvůli propadu libry zvýšit inflaci. To by centrální banku patrně donutilo snížit úrokové sazby, možná až na nulu.

Vývoj německého indexu DAXGraphical visualization of market data.

Zástupce ratingové agentury Standard & Poor's Moritz Kraemer v reakci na výsledek referenda řekl, že Británie zřejmě neudrží špičkový úvěrový rating. Konkurenční ratingová agentura Moody's, která snížila rating Británie ze stupně AAA už před začátkem kampaně k referendu, dnes označila výsledek referenda za negativní i pro hodnocení závazků britské vlády i dalších britských emitentů dluhopisů.

Brexit může mít negativní dopady i na ekonomickou situaci v České republice, podle analytiků zřejmě sníží růst hrubého domácího produktu (HDP) o několik desetin procentního bodu.

Mohl by i způsobit, že Česká národní banka (ČNB) posune konec režimu devizových intervencí nejméně do konce roku 2017. Česká ekonomika by ale podle analytiků i tak měla vykázat růst o zhruba dvě procenta.