Britům se vracejí dividendy. Bank of England zrušila omezení bránící výplatám

Britská centrální banka zrušila pandemická omezení pro vyplácení dividend.

Britská centrální banka zrušila pandemická omezení pro vyplácení dividend. Zdroj: Wikimedia Commons: own work

Akcionáři největších britských bank mohou bouchat láhve šampaňského. Bank of England v úterý s okamžitou platností zrušila veškerá omezení pro výplatu dividend zavedená během pandemie.

Rozhodnutí britské centrální banky padlo po zatím posledním kole zátěžových testů. Ukázalo, že klíčové ostrovní banky, Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, NatWest, Santander UK a Standard Chartered, jsou dostatečně kapitálově vybavené, a tedy finančně odolné i proti výraznému zhoršení stavu ekonomiky.

Bank of England loni v březnu s příchodem pandemie nařídila úvěrovým institucím, aby do konce roku 2020 pozastavily výplatu dividend a zpětné odkupy akcií. Rovněž jim doporučila omezit bonusy pro nejvyšší manažery. Cílem bylo zajistit dostatek kapitálu v bankách, aby ustály ekonomickou krizi a případné zhoršení platební morálky dlužníků.

V prosinci pak centrální banka opatření zmírnila. Banky mohly začít opět vyplácet dividendy, avšak zůstávala některá omezení. V úterý Bank of England oznámila, že mimořádná opatření již nejsou třeba.

„Přestože přetrvává velká nejistota týkající se dalšího ekonomického vývoje, její úroveň se od prosince značně snížila, a to zejména kvůli rychlému průběhu očkování,“ uvedla Bank of England v prohlášení. Zároveň ale bankám doporučila, aby s výplatou peněz akcionářům zůstaly obezřetné.

Bank of England následuje americkou centrální banku. Ta dividendová omezení největším finančním domům, jako jsou Citigroup, JP Morgan Chase či Morgan Stanley, zrušila minulý měsíc.

I Fed měl od loňského jara obavy o finanční zdraví peněžních ústavů. Bál se, že případný prudký vzestup podílu nesplácených půjček od firem i domácností může ohrozit jejich stabilitu, a tedy stabilitu celého finančního systému. Díky silné podpoře ekonomice ze strany vlády a Fedu se však obavy nenaplnily. 

Limity distribuce zisku akcionářům pro eurozónu nastavila loni na jaře také Evropská centrální banka. Obdobně postupovala Česká národní banka. Letos v březnu rozeslala komerčním bankám oznámení týkající se dalšího postupu při výplatách dividend. Banky následně ČNB předložily ke schválení své plány distribuce kapitálu, které teď centrální banka vyhodnocuje.

Česká národní banka očekává, že bude připravena jednotlivým úvěrovým institucím sdělit vyhodnocení jejich návrhů na výplatu dividend ve třetím čtvrtletí 2021, nejspíše na konci září. Například Moneta Money Bank odeslala ČNB žádost o povolení výplaty dividend za roky 2019 a 2020 v celkové výši 1,533 miliardy korun.