Dividendové žně v USA. Americké banky rozdělí mezi investory miliardy dolarů navíc

Z devadesáti centů na jeden dolar zvýšila svou dividendu banka JPMorgan Chase.

Z devadesáti centů na jeden dolar zvýšila svou dividendu banka JPMorgan Chase. Zdroj: profimedia.cz

Americká banka Morgan Stanley oznámila zdvojnásobení čtvrtletní dividendy.
Na dvojnásobek dosavadní úrovně vzrostla kvartální dividenda v případě finančního domu Wells Fargo.
3
Fotogalerie

Největší finanční domy ve Spojených státech jsou nasycené kapitálem, což hraje do karet jejich akcionářů. Hned pět ze šesti největších amerických bank v pondělí večer oznámilo, že o miliardy dolarů zvyšuje částky, které vyplatí investorům ze zisků.

Výplatu vyšších dividend umožnilo rozhodnutí centrální banky ze závěru minulého týdne. Fed na základě zátěžových testů usoudil, že peněžní ústavy mají i navzdory loňské hospodářské krizi dostatek vlastního kapitálu, a jsou tak odolné i vůči případnému výraznému zhoršení ekonomického vývoje. Jinak řečeno, banky mohou mezi akcionáře rozdělit více peněz, aniž by ohrozily své finanční zdraví.

Patrně nejvíce potěšila akcionáře banka Morgan Stanley, která svou čtvrtletní dividendu zdvojnásobila na sedmdesát centů. Navíc chce v příštích dvanácti měsících uskutečnit zpětné odkupy svých akcií v objemu dvanácti miliard dolarů.

„Morgan Stanley nahromadila v předchozích letech značný nadbytek kapitálu, a disponuje tak jedním z největších kapitálových polštářů v odvětví,“ uvedl šéf banky James Gorman. 

Na dvojnásobek dosavadní úrovně vzrostla kvartální dividenda i v případě finančního domu Wells Fargo. Stále je však významně pod 51 centy, kde se nacházela před nástupem pandemie. Také Wells Fargo chystá zpětné odkupy – v příštích dvanácti měsících chce nakoupit své cenné papíry v objemu osmnácti miliard dolarů.

Z devadesáti centů na jeden dolar zvýšila svou dividendu banka JPMorgan Chase. Již před několika měsíci oznámila zpětné odkupy akcií ve výši až třiceti miliard dolarů.

V případě investiční banky Goldman Sachs vzroste částka vyplácená ze zisku z 1,25 dolaru na rovné dva dolary na akcii. Bank of America zvýší dividendu z 18 centů na 21 centů. Navíc už v dubnu vedení finančního domu oznámilo program zpětných odkupů v objemu 25 miliard dolarů. 

Ke změně se naopak jako jediná z megabank neodhodlala Citigroup. Čtvrtletní částka vyplácená akcionářům zůstává na 51 centech na akcii. Zároveň však správní rada nechala dvířka otevřená pro případné budoucí zvýšení.

Fed loni po příchodu pandemie omezil bankám částky, které mohou akcionářům vyplácet. Vedly ho k tomu obavy o dostatek kapitálu v bankách, pokud by nastal prudký vzestup nesplácených půjček, ať už od firem, či domácností. Díky silné podpoře ekonomice ze strany vlády a Fedu však výrazné zhoršení situace nenastalo.

Akcie finančních domů jsou letos mezi investory velmi populární. KBW Nasdaq Bank Index, jehož součástí jsou největší americké banky, vzrostl od začátku roku téměř o třicet procent a v současnosti se nachází na vyšších úrovních než před příchodem pandemie.