Broker Plus500 zablokoval účty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Bankenverband, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Bezmála polovinu své hodnoty ztratily od pondělí akcie internetového obchodníka Plus500 po oznámení firmy, že zablokovala některé z kont svých klientů ve Velké Británii. Ti následně přišli nejen o možnost dále obchodovat, ale i vybrat si peníze ze svých obchodních účtů. Omezení vyplývá z požadavků britského regulátora FCA na zpracování dokumentace o klientech firmy v souvislosti s legislativou týkající se praní špinavých peněz.

Plus500 je aktivním obchodníkem i v Česku, kde má podle zdrojů deníku E15 řádově několik tisíc klientů. Těch se podle vyjádření Plus500 problémy firmy netýkají. „Blokace účtů se týká pouze klientů britské pobočky Plus500. Společnost bude dále nabízet své služby stávajícím i novým klientům prostřednictvím svých poboček na Kypru a v Austrálii,“ uvádí firma v prohlášení zaslaném FCA.

Čeští klienti spadají z hlediska vnitřní struktury Plus500 spolu s dalšími zákazníky v kontinentální Evropě pod kyperskou větev firmy, která ročně generuje kolem 40 procent tržeb obchodníka. Jejich informovanost o dění ve firmě je ale prakticky nulová. Jediným komunikačním kanálem je totiž webový formulář obchodníka. Samotná firma ale klienty na svých stránkách varuje, že odpověď hned tak čekat nemohou.

„Nemáme jinou možnost než dočasně omezit aktivitu na klientských účtech,“ uvedl obchodník Plus500 na britské odnoži svých internetových stránek, a odstartoval tak burzovní torturu svých akcií. Britská FCA se o Plus500 zajímá už léta, za špatný systém kontroly a zamlčení části obchodů dostala už v roce 2012 pokutu bezmála 300 tisíc liber.

Plus500 je izraelská firma registrovaná na londýnské burze. Na britský parket vstoupila v roce 2013 a do okamžiku oznámení blokace britských obchodních účtů vystoupala na více než šestinásobek své startovní hodnoty. Firma je vedle investorů známa i fotbalovým fanouškům, ti najdou její sponzorské logo na dresech španělského klubu Atlético Madrid.

ČNB upozorňuje na nepovolené aktivity společnosti PLUS500

Na čínských burzách obchodují i uklízečky. Experti čekají brzký pád