BrokerJet končí, přechod ke konkurenci se může klientům prodražit

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká spořitelna připravila klientům BrokerJetu nelehkou volbu. Jelikož službu orientovanou na drobné obchodníky s cennými papíry koncem letošního listopadu banka uzavře, dostali investoři na výběr, jakým způsobem svou účast ukončí. Podmínky se však v závislosti na volbě klienta diametrálně liší objemem zaplacených poplatků.

Pokud investoři odmítnou přejít k obchodníkovi, kterého jim vybrala samotná spořitelna, může je převod otevřených investičních pozic vyjít i na desítky tisíc korun. Spořitelna totiž bezplatný převod cenných papírů umožní jen, pokud u ní zákazníci zůstanou i nadále, anebo přejdou k Saxo Bank.

Klienti BrokerJet mají v současnosti zhruba 18 týdnů na to, aby zlikvidovali své otevřené investiční pozice, a to buď prodejem a výplatou peněz nebo převodem stávajícího portfolia. Pokud klienti odmítnou narychlo se zbavovat svých akcií a nehodlají zůstat u České spořitelny, ani přejít k Saxo Bank, čeká je nemilé překvapení. Za převod každého titulu totiž podle obchodních podmínek zaplatí 900 korun.

V případě klientského portfolia odpovídajícího svou strukturou indexu pražské burzy PX by tak drobný investor České spořitelně zaplatil bezmála 14 tisíc korun, spořitelna totiž poplatky za převod akcií k jiným brokerům odpustit nehodlá.

Málo aktivních investorů

Česká spořitelna oznámila ukončení služby BrokerJet ve svém pondělním dopisu klientům. Naposledy nakupovat mohou 13. listopadu, naposledy prodávat pak v poslední listopadový den.

„Nízký počet aktivních investorů v ČR nám bohužel nedovoloval dostatečně investovat do vývoje vlastní technologie pro obchodování, a proto jsme se rozhodli od jejího dalšího vývoje ustoupit a ukončit svou službu,“ uvádí spořitelna v dopisu. Už letos v květnu spořitelna očesala BrokerJet o službu Můj Makléř, kterou využívaly stovky klientů z řad drobných investorů. Ještě tehdy však spořitelna uváděla, že uzavření platformy neplánuje.

Jiří Vyskočil: Za akciové riziko žádají klienti zisk 10 procent ročně