Buffett jde proti proudu. Investoval nejvíce za posledních 15 let

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Americké akciové trhy zažily nejhorší čtvrtletí od vypuknutí finanční krize, světoznámý investor a jeden z nejbohatších lidí planety Warren Buffett se ale pustil do velkých nákupů. Přes svoji společnost Berkshire Hathaway investoval v letošním třetím čtvrtletí celkem 23,9 miliardy dolarů – vůbec nejvíc za posledních 15 let.

„Čím více akcie padají, tím více nakupuji. Teď jsme ve fázi nakupování,“ řekl nedávno Buffett americkému magazínu Fortune. A zveřejněné údaje o obchodech Berkshire Hathaway ukazují, že se své mantry v praxi drží. Buffettova společnost investovala ve třetím čtvrtletí celkem téměř 24 miliardy dolarů.

Přímo za akcie společnost utratila od července do září 7 miliard dolarů, ve druhém kvartálu to bylo přitom jen zhruba polovina a v prvním dokonce pouze 800 milionů dolarů. Buffett se nebojí investovat ani do bank - pět miliard dolarů dal za nákup preferenčních akcií Bank of America. Kromě toho pak holding Berkshire Hathaway zaplatil devět miliard dolarů za akvizici chemické společnosti Lubrizol.

„Je to po čase zase nástup velkých nákupů,“ komentoval pro server Morningstar vysoké investice expert na Berkshire Hathaway Greggory Warren. Při Buffettově snaze vyhledávat výhodné období pro nákupy to není žádné velké překvapení, dodal.

Kvůli evropské dluhové krizi a srpnovému snížení amerického ratingu agenturou S&P totiž akciové trhy ve třetím čtvrtletí prudce klesaly. Index S&P 500 například oslabil o 14 procent.

Analytik Warren upozornil, že Berkshire Hathaway se v poslední době moc nedařilo. Tratil hlavně na obchodech s deriváty. „Otázka je, kam Buffett peníze vložil. To se ale dozvíme až časem,“ uvedl.

Buffett je známý svou investiční strategií držet v portfoliu dlouhodobě akcie stabilních firem. Spekulativnímu obchodování se spíše vyhýbá. Velké podíly má Berkshire Hathaway třeba v Coca-Cole nebo americké bance Wells Fargo.