Buffettův fond zvedl zisk o polovinu, vydělávají mu deriváty

Americká finanční společnost Berkshire Hathaway vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 4,56 miliardy dolarů (asi 90,1 miliardy korun). To je meziroční nárůst o téměř 50 procent. Vedle nárůstu hodnoty akcií za ním stojí i zisk z finančních derivátů. Firma, kterou založil a dodnes vede miliardář a filantrop Warren Buffett, ovšem varovala před horšími vyhlídkami.

Buffett o hospodaření firmy podle svého zvyku informoval akcionáře dopisem. V něm například uvedl, že poprvé v historii se firmě asi nepodaří v pětiletém období překonat referenční index S&P 500. Buffett se ale ještě chystá na další akvizice a zájem má například o vydavatele novin, i když v minulosti už některé koupil.

„Zatím jsme neměli ani jedno pětileté období, kdy bychom si vedli hůř. Třiačtyřicetkrát už jsme index v těchto cyklech překonali,“ napsal Buffett ve zprávě akcionářům. „Teď má ovšem S&P zisk v každém z posledních čtyř let a za toto období nás překonává. Pokud bude trh v roce 2013 pokračovat v růstu, šňůra pětiletých vítězství skončí,“ dodal Buffett.

Podnik měl na konci prosince k dispozici volnou hotovost v objemu zhruba 47 miliard dolarů. V polovině února firma uvedla, že asi 12 miliard dolarů použije na převzetí společnosti Heinz. I když se započte 20 miliard dolarů, což je částka, kterou chce mít Buffett po ruce, pokud by se naskytla vhodná příležitost k nákupu, pořád ještě zbývá zhruba 15 miliard dolarů. Ty by mohl Buffett použít na další akvizice.

Buffett tištěná média neodepisuje, naopak na ně sází

Berkshire Hathaway se některým odvětvím dlouho vyhýbala, například i novinám. V poslední době ale změnila názor a několik periodik už koupila. V tom chce pokračovat, zaměřit se ale hodlá na oblastní noviny a periodika s úzkým zaměřením.

Berkshire Hathaway vlastní podniky z řady odvětví, počínaje výrobou zmrzliny a pojišťovnami konče. Dopis akcionářům, který Buffett píše každý rok, patří k nejčtenějším sdělením, která američtí podnikatelé čtou. Dopis mají většinou k dispozici v sobotu časně ráno, letošek je výjimkou a kvůli požadavkům regulačních úřadů jej Buffett uvolnil už v pátek.