Burzovní výhled 29. 8. - 2. 9. 2011

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Aaron Favila

Investoři nebudou v týdnu sledovat jen další vývoj evropské dluhové krize nebo přísun nových makroekonomických dat, ale velkou část pozornosti na sebe strhne mohutný hurikán Irene, který v neděli dorazí na východní pobřeží Spojených států. Pražskou burzu čeká finále výsledkové sezóny a investoři budou mít také poslední šanci nakoupit akcie Telefónica C.R. s nárokem na dividendu.

Wall Street

Americké akcie sice v minulém týdnu přerušily ztrátovou šňůru a poprvé za měsíc rostly (S&P500 +4,74 procenta), celkově je však zatím srpnové obchodování velmi kalamitní, alespoň ve světle burzovních statistik.

Index S&P500 ztratil skoro devět procent, což dělá ze srpna nejhorší měsíc od února 2009 a celkově může být nakonec čtvrtým nejhorším srpnem v historii obchodování na newyorské burze.

Hurikán Irene může také narušit pondělní obchodování na burzách NYSE a NASDAQ, a i když obě burzy mají řadu záložních zdrojů, je možné, že se lidé, kteří na burze pracují a obchodují, kvůli možným záplavám a nefungující hromadné dopravě nedostanou v pondělí do práce. Irene by měl ovlivnit podle deníku Wall Street Journal život až 65 milionům Američanů.

„Hurikán Irene podle mého názoru zhatil jakékoliv naděje na růst akcií. Stačí se podívat, jak stouply pozice spekulantů na pokles, a jestli se naplnění černé zvěsti o jeho síle, tak akcie čeká silný pokles,“ tak vidí nový týden jeden ze zkušených makléřů z New Yorku. zdroj: CNBC

Vrtochy matky přírody však těžko otřesou historickým oceněním amerických akcií, které se nyní obchodují za velmi atraktivní 12násobek odhadovaných zisků.

datum událost
29/8-2/9 Výsledková sezóna (Vivendi, Carrefour)
30/8 Spotřebitelská důvěra v EU
31/8 Nezaměstnanost v EU
1/9 Hrubý domácí produkt v SRN

„Na základě odhadů zisků pro rok 2011 by se index S&P500 mohl do konce roku vyšplhat až na 1400 bodů, což oproti současné hodnotě nabízí až 20procetní zhodnocení,“ říká hlavní stratég David Bianco z Bank of America Merrill Lynch.

Nejen počasí však bude rozhodovat o vývoji hlavních akciových indexů. Investoři budou pečlivě číst zápis z posledního jednání Fedu, který bude zveřejněn ve středu a index nákupních manažerů ISM. Neméně důležitá bude také hodnota indexu spotřebitelské důvěry a hlavní makroudálostí týdne se stane páteční údaj o výši nezaměstnanosti.

Podle agentury Reuters by měla ekonomika v srpnu vytvořit 80 tis. pracovních míst, což je v porovnání s červencem o 37 tisíc méně. Celková výše nezaměstnanosti by však měla zůstat neměnná na 9,1 procenta. Dá se také očekávat projev prezidenta Obamy, který by měl říct detaily plánu na podporu růstu pracovních míst.

Co čeká v novém týdnu pražskou burzu a další evropské trhy?