Burzy v New Yorku otevřou i přes komplikace kvůli hurikánu

Záplavy Manhattan

Záplavy Manhattan Zdroj: CTK/ABACA/Mehdi Taamallah

Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí navzdory hurikánu Irene zahájí obchodování jako obvykle. Provozovatelé burz o tom rozhodli po dnešním jednání s regulačními úřady.

S běžným zahájením obchodování počítá newyorská burza NYSE i trh Nasdaq. Objem obchodů by však vzhledem k dopravním problémům způsobeným hurikánem mohl být nižší než obvykle.

Burza NYSE funguje z velké části automaticky, procesy běží přes obří datová centra v New Jersey a dalších místech. Elektronické obchodování by proto mělo fungovat bez problému.

Irene se sice New Yorkem odpoledne prohnala, nebyla ale nakonec tak silná, jak předpokládaly nejčernější scénáře. Přesto došlo k výpadkům proudu a spoustu vody je právě i v oblasti Wall Streetu.

Na parketu NYSE už se v současnosti pohybuje daleko méně brokerů, než před pěti lety, kdy tam působily zhruba 3 tisíce obchodníků. Třeba Mike Shea z Direct Access Partners LLC vysvětluje, že všichni obchodníci v jeho firmě už jsou schopní operovat z domova.

Brokerů přímo na parketu NYSE je v současnosti zhruba tisícovka. Přesto jsou nepostradatelní, hlavně na začátku a konci obchodování, kdy je objem transakcí nejvyšší. Viceprezident NYSE Lou Pastina pro Reuters uvedl, že k bezpečnému otevření burzy je nutné, aby dorazila alespoň polovina brokerů.