Cena Brentu znovu spadla pod 60 dolarů, nabídka ropy poroste až do května

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: John Cummings via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Světové ceny ropy obnovily pokles a severomořská ropa Brent sestoupila zpět pod hranici 60 dolarů za barel. Trh se znovu dostal pod tlak vysoké nabídky a podkopává jej i sílící kurz dolaru.

Brent odpoledne ztrácel 1,66 dolaru na 58,56 dolaru za barel. Minulý týden jeho cena vystoupila na dvouměsíční maximum 63 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI odepisovala jeden a půl dolaru a pohybovala se kolem 48,80 dolaru.

Silný růst nabídky v kombinaci se slabou poptávkou srazil ceny ropy od poloviny loňského roku o více než 50 procent a v půlce ledna Brent sestoupil až na více než šestileté minimum 45,19 dolaru. Od té doby se trh zotavil, zejména díky signálům omezování růstu těžby v USA.

Zásoby na americkém trhu ale v posledních týdnech rostou na nová maxima, což dalšímu zotavování cen brání, tvrdí podle agentury Reuters analytici. Navíc se minulý týden výrazně zpomalilo tempo snižování počtu nových ropných vrtů v USA. Investiční banka Morgan Stanley předpovídá, že zásoby ropy v USA porostou až do května.

Kurz dolaru odpoledne vůči koši hlavních světových měn přidával asi 0,6 procenta. Silný dolar odrazuje investory v jiných měnách od nákupů ropy a dalších komodit, jejichž ceny se určují v americké měně.