Cena ropy Brent dál padá, poprvé za pět let klesla pod 65 dolarů

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil Zdroj: Jarvin Jarle Vines, wikimedia

Poprvé za více než pět let se cena severomořské ropy Brent dnes propadla pod 65 dolarů za barel. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad celosvětové poptávky po své produkci, což posílilo obavy z nadbytečných dodávek na trh.

Brent zlevnil až o 2,8 dolaru na 64,04 dolaru za barel, což byla nejnižší úroveň od září 2009. Brzy se však vrátila zpět nad hranici 65 dolarů. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) sestoupila až na 60,88 dolaru, nejníže od července 2009.

OPEC dnes předpověděl, že poptávka po jeho ropě v příštím roce dosáhne 28,92 milionu barelů denně. To je o 280 tisíc barelů denně méně, než organizace předpokládala v předchozí prognóze. Poptávka by podle nového odhadu měla být o více než milion barelů denně nižší, než činí současná produkce kartelu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů)
BurzaTypKontraktAktuální cenaPředchozí závěr
Londýn - ICE Brent leden 65,50 66,84
New York - Nymex WTI leden 61,36 63,82

Dnešní údaje amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) navíc ukázaly, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden stouply o 1,45 milionu barelů. Analytici přitom očekávali pokles, a to o 2,2 milionu barelů. „Téměř všechny zprávy signalizují slabší trh,“ řekl podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank.

Cena Brentu od června klesla o více než 40 procent, zejména kvůli růstu těžby ropy ve Spojených státech. OPEC se koncem listopadu navzdory výraznému poklesu cen rozhodl svou těžbu neomezovat.