Cenu ropy ovlivňují především spekulace

Od konce letošního dubna, kdy se ceny
ropy dostaly na tříletá maxima, opět sérií nervózních pohybů
poklesly

Od konce letošního dubna, kdy se ceny ropy dostaly na tříletá maxima, opět sérií nervózních pohybů poklesly Zdroj: profimedia.cz

Americká Komise pro komoditní futures (CFTC) vůbec poprvé v historii zveřejnila, že téměř 95 procent obchodů na trhu takzvaných futures kontraktů na americkou ropu generují intradenní neboli krátkodobí obchodníci a spekulativní sázky na pokles či růst. Znamená to tak, že dlouhodobě držené pozice mají minimální vliv na výkyvy ceny. Za vysokou volatilitou tak podle zprávy stojí spekulativní obchody.

Data zveřejněná americkým regulátorem ukazují, že pouze 5,5 procenta objemu obchodů s ropou na newyorské burze byly tvořeny změnou pohledu velkých obchodníků na vývoj ceny. Detailní data o objemech obchodů zveřejněných CFTC následovala vyšetřování bleskového pádu akcií 6. května 2010, kdy cenné papíry a komodity chvilkově ztratily deset procent a následně se vrátily zpět. Takzvaný „flash crash“ vyvolal debatu o nutnosti reformy elektronického obchodování.

Krátkodobí obchodníci, kteří tvoří drtivou většinu objemů obchodů s futures kontrakty na ropu, většinou nedrží žádné pozice přes noc a tato skupina zahrnuje i takzvané vysokofrekvenční obchody, kdy jsou pozice otevřeny a zavřeny během zlomku vteřiny. Právě z těchto důvodů se ve statistikách CFTC tyto obchody neobjevují.

Letošní vývoj ceny ropy BrentLetošní vývoj ceny ropy Brent | bloomberg

Data byla zveřejněna poté, co se ceny ropy dostaly na tříletá maxima a někteří zákonodárci se snaží opět vyvolat debatu o omezení lití peněz investičními fondy do komodit jako jedné z třídy aktiv, jak je fondy označují. Od konce dubna, kdy se dostaly na vrchol, ceny opět sérií nervózních pohybů poklesly. Americká ropa WTI a lehká severomořská ropa Brent nejprve klesly a zase rostly, aby opět oslabily o čtyři procenta, a to vždy v pouhých čtyřech následujících dnech během května a června.

Letošní vývoj ceny ropy WTILetošní vývoj ceny ropy WTI | bloomberg