Ceny ropy jsou příliš nízko, začnou opět růst, očekávají analytici

Těžba ropy (ilustrační foto).

Těžba ropy (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Světové ceny ropy klesly příliš nízko a příliš rychle a dá se předpokládat, že během příštího roku se budou opět zvyšovat. Tvrdí to analytici v průzkumu agentury Reuters. Cena bude vyšší, než je v současné době, i tak ale nedosáhne hodnot, které analytici předpovídali ještě před nedávnem. K růstu podle nich přispěje fakt, že růst nabídky zpomaluje, zatímco poptávka se dál zvyšuje.

Cena severomořské ropy Brent, která je hlavním ukazatelem vývoje cen ropy ve světě, by měla podle analytiků v příštím roce v průměru dosáhnout 62,30 dolaru za barel. V letošním roce zatím její průměr činí zhruba 57,60 dolaru, aktuální cena je blízko 52 dolarů.

U americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) analytici očekávají, že její průměrná cena příští rok bude činit 57 dolarů za barel. V současné době se pohybuje kolem 48 dolarů. Jak u Brentu, tak u WTI jde ale o výrazné snížení odhadu: na konci července analytici předpovídali, že Brent se bude příští rok prodávat v průměru za 69 dolarů a WTI za 63,80 USD.

Světové ceny ropy se od května propadly zhruba o třetinu, zejména kvůli přetrvávajícímu převisu nabídky nad poptávkou. Jejich pokles v posledních týdnech prohloubily obavy ohledně vývoje čínské ekonomiky. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nyní ropa levnější o více než polovinu.

Analytici však upozorňují, že nízké ceny podpořily poptávku a současně vedly ke zpomalení růstu těžby. To by mělo přispět k obnovení rovnováhy na trhu a k růstu cen. Analytik Pavel Molchanov ze společnosti Raymond James předpověděl, že během příštího roku by ropa mohla zdražit o zhruba deset procent.

„Trh si začne brzy uvědomovat, že cenu ropy stlačil možná příliš rychle a příliš hluboko,“ uvedl analytik Hans van Cleef ze společnosti ABN Amro. „Ceny ropy by se mohly začít mírným tempem zotavovat,“ dodal.