Ceny ropy stále rostou. Dalšímu růstu ale brání obavy z pandemie

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: Reuters

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) sdružuje 13 zemí, které dohromady kontrolují asi 75 procent světových zásob ropy.
2
Fotogalerie

Ceny ropy se v úterý zvyšovaly, jejich výraznějšímu růstu nicméně brání vyhlídky na stoupající těžbu a obavy z dopadů šíření koronaviru na poptávku. Severomořská ropa Brent si krátce po 18. hodině v úterý připisovala zhruba 0,7 procenta na 82,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o zhruba 0,2 procenta na 81,07 dolaru za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v úterý uvedla, že ceny ropy by se díky vyšší nabídce mohly začít snižovat. Generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammed Barkindo pak předpověděl, že na trhu s ropou již příští měsíc vznikne převis nabídky nad poptávkou, který bude pokračovat také v příštím roce.

Kartel OPEC a jeho spojenci loni na jaře v reakci na dopady pandemie covidu-19 na poptávku po ropě výrazně omezili dodávky na trh. Ve druhé polovině loňského roku ale začali omezení těžby postupně zmírňovat a letos v červenci se dohodli, že budou od srpna měsíčně zvyšovat denní produkci o 400.000 barelů denně. Červencový plán předpokládá, že skupina zvaná OPEC+ svou těžební strategii každý měsíc přezkoumá. Příští setkání skupiny se uskuteční 2. prosince.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub