Ceny ropy výrazně zpevňují, pomáhá očekávané ochlazení v Americe

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy zastavily pokles a přidávají zhruba dvě procenta. Zájem o ropu zvyšuje předpokládané ochlazení v Severní Americe, ale i v Evropě. Kvůli slábnoucí světové poptávce a přetrvávajícímu převisu nabídky suroviny ale ceny zůstávají pod značným tlakem na další pokles.

Severomořská ropa Brent kolem 19:00 SEČ přidávala asi 2,7 procenta na zhruba 37,60 USD za barel. Minulý týden přitom poprvé od poloviny roku 2004 sestoupila pod 36 dolarů za barel. V pondělí Brent zlevnil asi o tři procenta. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala nárůst o zhruba 2,4 procenta na 37,70 USD.

Cenám k růstu pomohly zejména předpovědi meteorologů, podle kterých by se Spojené státy po mimořádně mírném podzimu mohly teď dočkat chladnějšího počasí.

Trhu s ropou dnes pomáhalo také předpokládané snížení zásob této suroviny v USA. Odvětvová organizace American Petroleum Institute (API) zveřejní údaje o stavu zásob dnes, vládní Úřad pro energetické informace (EIA) pak ve středu. Analytici v anketě agentury Reuters předpověděli, že zásoby ropy v USA klesly minulý týden asi o 2,5 milionu barelů.

Ceny ropy spadly od loňského června o více než 60 procent. Dolů je tlačí především nadměrná nabídka suroviny na trhu. Analytici mají za to, že převis nabídky bude na globální úrovni v příštím roce pokračovat.