Ceny ropy vyskočily o pět procent. V USA klesly její zásoby

Fronta na levný benzin v Americe

Fronta na levný benzin v Americe Zdroj: ctk

Světové ceny ropy se ve středu zvýšily téměř o pět procent. Vzhůru je podle agentury Reuters poslala zpráva o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Cena severomořské ropy Brent tak smazala počáteční ztráty a vrátila se nad psychologicky důležitou hranici 60 dolarů za barel.

Dnešní údaje amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) ukázaly, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 847 tisíc barelů. Ceny ropy po zprávě IEA zastavily pokles z uplynulých pěti dnů, během kterých Brent zlevnil o více než deset procent.

Cena Brentu se dnes vyšplhala až na 63,40 dolaru za barel poté, co se během úterý propadla na 58,50 USD, tedy na nejnižší úroveň od května 2009. Kolem 19:15 se barel Brentu prodával za 62,34 USD. Oproti úternímu závěru tak jeho cena stoupla o 2,33 dolaru.

Saúdská Arábie koncem listopadu zablokovala snahy některých méně vlivných členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžebního limitu, které by podpořilo ceny. Tento krok posílil spekulace, že Rijád chce pomocí nízkých cen zastavit prudký růst těžby ropy v USA

Levná ropa sráží ceny v průmyslu