Češi si oblíbili drahé kovy, nakupují jich o desítky procent více

Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku

Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku Zdroj: Reuters

Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku
Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku
Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku
Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku
Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku
9
Fotogalerie

Zájem o nákup drahých kovů mezi Čechy vzrostl během celého roku o desítky procent, v období před Vánocemi je ještě vyšší.

Shodli se na tom největší domácí prodejci investičních drahých kovů. Důvodem jsou podle nich zvyšující se ekonomická rizika, politické nejistoty, drasticky nízké úrokové sazby a posilování dolaru.

Prodej drahých kovů se letos v Česku zvýšil asi o třetinu v porovnání s loňskem. Tržby před Vánocemi podle lídra trhu Golden Gate CZ vzrostou více než dvojnásobně. Roste zájem darovat zlato nebo stříbro jako vánoční dárek. "Celoročně jsou prodeje o jednu třetinu větší, konkrétně za listopad máme dvojnásobný obrat proti loňskému roku," uvedl předseda představenstva Golden Gate CZ Vladimír Brůna.

"Zájem o investiční zlato v tuzemsku zvyšuje politická nejistota ve světě, ať už jde o brexit nebo volby v USA, ale také pokračující propad české koruny ve vztahu k ceně zlata a současně posilování amerického dolaru," doplnil hlavní analytik společnosti Zlato.cz David Marášek. Meziročně firma zaznamenala zhruba 18procentní nárůst prodeje investičního zlata.

"Lidé vyhledávají zlato především jako bezpečné úložiště svých peněz. Cena zlata od začátku roku 2016 vzrostla v amerických dolarech o 15 procent. A v českých korunách je její růst ještě výraznější, když zlato zdražilo už o 19 procent," upozornil Marášek.

Zájem roste i o diamantové šperky. "Lidé kupují zhruba pětinu více diamantových šperků než v loňském roce. Ale vánoční nákupy se uskutečňují často až v posledním týdnu před Štědrým dnem, takže se toto číslo se ještě nejspíš změní," řekl ČTK klenotník a majitel společnosti ALO diamonds Alojz Ryšavý. Z hlediska investičních šperků je podle něj letos největší zájem o kombinaci bílého zlata a čirých diamantů. Dlouhodobě posiluje dlouhodobě podíl barevných drahokamů (tanzanit, rubín, smaragd), dodal.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE, JAK SE ZLATÉ SLITKY VYRÁBĚJÍ: 

Společnost Zlaťáky.cz prodala za rok 2016 více než 1,3 tuny investičních zlatých slitků a mincí. V meziročním srovnání je to nárůst přibližně o 45 procent, upozornil obchodní ředitel firmy Matěj Čeleš. Investiční mince jsou podle něho mezi investory stále více vyhledávaným investičním produktem než investičních slitky.

V roce 2017 se celý finanční svět bude upírat především na výsledky nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa a úrokovou politiku americké centrální banky Fed. "Od toho se bude pak vyvíjet i cena drahých kovů," poznamenal.

Vývoj tržeb a ceny zlata ovlivní příští středu zasedání Fed, který plánuje zvednout sazby, souhlasil Brůna. Očekává se podle něj zvýšení poptávky po drahých kovech, protože cena zlata může klesnout o 20 až 30 dolarů a investoři na to čekají.

"V roce 2017 se dá předpokládat další růst zlata, pro drahé kovy bude příští rok ještě úspěšnější než rok 2016 a očekávám, že se zvedne poptávka," uzavřel.