Česká spořitelna bude i letos sázkou na jistotu, tvrdí ekonom Kovanda

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia.cz

Akcionáři České spořitelny schválili výplatu dividendy ve výši 77 korun za akcii, což je o korunu více než v loňském roce. České spořitelně i dalším českým bankám se bude dařit i v letošním roce, říká ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Česká spořitelna navýšila oproti minulému roku dividendu. Co to vypovídá o českém finančním trhu?

Bankovní trh v české republice je v dobré kondici. Loňský rok byl úspěšný, i když České spořitelně zisk poklesl. Udržel se ale na vysoké úrovni, což umožňuje České spořitelně navýšit dividendu o jednu korunu oproti minulému roku.

Proč byl loňský rok úspěšný?

Loňský rok byl hodně ovlivněn končícími intervencemi České národní banky, protože zahraniční spekulanti, kteří sázeli na posílení koruny po ukončení intervencí, si ukládali peníze u českých bank za záporné sazby. České banky vydělávaly i na hypotečním boomu, který loni kulminoval.

Jaký bude pro české banky letošní rok?

Intervence už pochopitelně nejsou a takový hypoteční boom jako v loňském roce již také neprožíváme. V druhé polovině loňského roku došlo k určitému ochlazení hypotečního trhu. Prostředí bude pro banky o něco náročnější. 

Ze čtvrtletních čísel vidíme, že dochází k poklesu ziskovosti českých bank. Nicméně v mezinárodním srovnání se profitabilita udrží na velmi vysoké úrovni. Porostou úrokové sazby, i když v letošním roce zřejmě nepříliš výrazně, což bankám umožní zvyšovat úrokové marže. Akcie České spořitelny jsou i nadále sázkou na jistotu.

Jak si vede Erste jako mateřská banka České spořitelny?

Erste bank je silná skupina. Platí ale, že mateřské banky jsou na tom hůře, protože české banky dosahují jedné z největších ziskovostí ze zemí Evropské unie. Jsou to ty pověstné slepičky, které snáší zlatá vejce zahraničním majitelům.