Banky na Slovensku dosáhly nejvyššího zisku za poslední roky

Národní banka Slovenska

Národní banka Slovenska Zdroj: profimedia.cz

Banky na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí zvýšily čistý zisk o 2,8 procenta na 169,5 milionu eur (4,3 miliardy korun). Dosáhly tak nejlepšího hospodářského výsledku od roku 2011. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila slovenská centrální banka (NBS).

Zisk sektoru podle Slovenské bankovní asociace pozitivně ovlivnily hlavně výnosy z finančních operací. Banky také vydělaly více na poplatcích a provizích a po delším období také zvýšily čisté úrokové výnosy, které jsou hlavním zdrojem jejich příjmů.

Na úrocích peněžní ústavy v době přetrvávajících nízkých úrokových sazeb vydělaly 436 milionů eur (11,1 miliardy korun), což je téměř o jedno procento více než ve stejném období loni. Naopak negativně hospodaření bank ovlivnila tvorba opravných položek a rezerv, byť podíl úvěrů v selhání klesl.

Celkový stav půjček, které slovenské banky poskytly, se proti loňsku zvýšil téměř o desetinu, hlavně kvůli rostoucímu zadlužení domácností. NBS již loni upozornila, že s ohledem na velikost ekonomiky dluhy slovenských domácností dosáhly nejvyšší hodnoty v regionu střední a východní Evropy a že nepřetržitě rostou od roku 2005.