České akcie budou více vidět, Erste i Moneta posílí ve vídeňském indexu

Burza cenných papírů

Burza cenných papírů Zdroj: Pinkas Martin/Euro

České akcie budou od pondělí na regionální burzovní mapě lépe vidět. Ve středoevropském indexu CECE vídeňské burzy, který je považovaný za jednu z výkladních skříní regionálních investic, totiž vzrostl podíl českých akcií, a to o bezmála pět procent.

Z konkrétních titulů posílí nejvíce akcie rakouské Erste, v indexu si odbude premiéru i další český bankovní titul, Moneta. Středoevropský benchmark naopak opustí mediální CME.

„Předpokládáme, že změna vah v indexu CECE by krátkodobě mohla poskytnout akciím Moneta Money Bank a částečně Erste určitou technickou podporu, naopak to platí pro CME,“ uvádí analytik Patria Václav Kmínek. Akcie Monety podle odhadů získají v indexu váhu 1,5 procenta, podíl akcií Erste vzroste z 13,1 na necelých 15 procent. Mírně si v CECE polepší i domácí petrochemický Unipetrol, a to z 0,4 na 0,8 procenta.

„Nové složení CECE indexů vstoupí v platnost v pondělí 19. září, samotné rebalancování fakticky připadne hlavně na obchodování v pátek 16. září,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska. Index hraje důležitou roli pro velké burzovní hráče investující ve velkém měřítku napříč kontinentem. „Index sledují zejména evropské, regionálně zaměřené investiční fondy a akcie v indexu jsou vnímány jako ty nejlepší místní tituly. Některé z fondů podle složení indexu zároveň upravují strukturu svých investic,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Bank.